Η Toyota Motor Corp περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την παραγωγή ετησίως κατά μισό εκατ. περισσότερα οχήματα, καθώς η έλλειψη επεξεργαστών και οι ασθένειες λόγω κορονοϊού, έπληξαν την παραγωγή. Θα κατασκευάσει 8,5 εκατ. οχήματα στο έτος μέχρι τις 31 Μαρτίου, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 9 εκατ. οχήματα, όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη

αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, καθώς ανακοίνωσε πτώση 21% στα λειτουργικά κέρδη για το γ΄ τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

"Δεν αναμένουμε ότι η ανισορροπία στις προμήθειες επεξεργαστών θα επιλυθεί γρήγορα και η πορεία της πανδημίας είναι ασαφής”, τόνισε εκπρόσωπος της Toyota. "Πιστεύουμε ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και στο επόμενο έτος”, πρόσθεσε.

Όπως και οι άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Toyota, η οποία αναμένεται να κατασκευάσει 9,3 εκατ. οχήματα ανά τον κόσμο στην αρχή της χρήσης, έχει υποχρεωθεί να μειώσει την παραγωγή, τη στιγμή που η πανδημία προκαλεί χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως.

Η προσπάθεια να αυξήσει τα περιθώρια έχει βοηθηθεί από την ισχυρή ζήτηση σε βασικές αγορές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, επιτρέποντας την αύξηση των τιμών και τη μείωση των κινήτρων που δίνει για να προσελκύσει πελάτες.

Η εταιρεία επωφελείται επίσης από το ασθενές γιεν που ενισχύσει την αξία των κερδών στο εξωτερικό.

Διατηρεί τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της χρήσης στα 2,8 τρισ. Γιεν (24,3 δισ. Δολάρια), χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 3,04 τρισ. Γιεν.

Τα λειτουργικά κέρδη γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 784,4 δισ. Γιεν, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 716,8 δισ. γιεν.

capital.gr