Το Κατάρ Διοργανώνει Σύνοδο Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου – Ερωτηματικό η Συμμετοχή Πούτιν

Το Κατάρ Διοργανώνει Σύνοδο Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου – Ερωτηματικό η Συμμετοχή Πούτιν
energia.gr
Τετ, 9 Φεβρουαρίου 2022 - 12:34

Με την Ευρώπη να ανησυχεί για τις προμήθειες φυσικού αερίου της εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κατάρ θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής κορυφαίων εξαγωγέων φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δήλωσαν οι διοργανωτές την Τρίτη (8 Φεβρουαρίου). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει τη βοήθεια του στενού τους συμμάχου Κατάρ για την παροχή προμηθειών έκτακτης ανάγκης εάν διακοπούν οι αγωγοί προς τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

 

Οι διοργανωτές δεν επιβεβαίωσαν εάν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών εξαγωγής αερίου (GECF) στις 22 Φεβρουαρίου. Η εν λόγω σύνοδος πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια.

Η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ είναι βασικά μέλη του φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιήσει επίσης διήμερες υπουργικές συναντήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία, δύο άλλοι κορυφαίοι εξαγωγείς, δεν αποτελούν μέρος του φόρουμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, εάν η Μόσχα πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο τεράστιος νέος αγωγός έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διοχέτευση φυσικού αερίου στη Γερμανία. Για πολλούς, ο εν λόγω αγωγός αυξάνει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά επίσης εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης.

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν, μέλος παρατηρητής του φόρουμ για το φυσικό αέριο, την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της Ευρώπης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ προειδοποίησε την ΕΕ ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να σώσει την Ευρώπη από μόνη της εάν η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά διευκρίνισε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει «σε στιγμές ανάγκης».

Το GECF λέει ότι τα 11 μέλη του και οι επτά συνδεδεμένες χώρες αντιπροσωπεύουν το 70% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 51% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

euractiv.com