Πτώση Σχεδόν 4% στις Τιμές του Αργού Φέρνει η Είδηση για Μερική Απόσυρση των Ρωσικών Στρατευμάτων στη Μεθόριο με την Ουκρανία

Πτώση Σχεδόν 4% στις Τιμές του Αργού Φέρνει η Είδηση για Μερική Απόσυρση των Ρωσικών Στρατευμάτων στη Μεθόριο με την Ουκρανία
energia.gr
Τρι, 15 Φεβρουαρίου 2022 - 17:24

Σχεδόν κατά 4% έπεσαν σήμερα το μεσημέρι οι τιμές του αργού, οι οποίες είχαν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ επταετίας, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι  κάποιες από τις στρατιωτικές της μονάδες που συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους, μια κίνηση που φαίνεται να αποκλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο πόσες είναι οι μονάδες που αποσύρονται και, σε πόση απόσταση. Πάντως, στις 12:32 ώρα Γκρήνουιτς (14:32 ώρα Ελλάδος), οι τιμές του Brent σημείωναν πτώση 3,5% ή 3,38 δολ., στα 93,10 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI έπεφτε κατά 3,71 δολ. ή 3,9% στα 91,75 δολ. το βαρέλι

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδιδε ότι οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων προκάλεσαν ευρεία πτώση στις τιμές του αργού.

«Η απομάκρυνση των στρατευμάτων μείωσε την πιθανότητα σύγκρουσης και, με τη σειρά της, το ασφάλιστρο κινδύνου», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ της χρηματιστηριακής εταιρείας OANDA. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο δείκτες αναφοράς του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014 τη Δευτέρα, με το Brent να αγγίζει τα 96,78 δολάρια και το WTI να φτάνει τα 95,82 δολάρια. Η τιμή του Brent είχε ήδη αυξηθεί κατά 50% το 2021 λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης μετά την τεταμένη προσφορά κατά την έκρηξη της πανδημίας του COVID-19. 

«Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχει θέσει την ενεργειακή αγορά σε εγρήγορση για πιθανές διακοπές στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο Stephen Brennock της χρηματιστηριακής πετρελαιοειδών PVM. 

Η Ουκρανία και η Βρετανία υποδέχθηκαν με επιφύλαξη και προσοχή την κίνηση της Ρωσίας να αποσύρει στρατεύματα, μετά από μέρες προειδοποιήσεων της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στη γείτονά της ανά πάσα στιγμή. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε συνομιλία τους τη Δευτέρα ότι υπήρχε ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις πέντε δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει υψηλότερες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν τη Δευτέρα και διαπίστωσαν μια «απτή κίνηση προς τα εμπρός» στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Παράλληλα, οι τελευταίες εβδομαδιαίες εκθέσεις για τα αποθέματα στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν πτώση των αποθεμάτων αργού, υπογραμμίζοντας το στενό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Η πρώτη από τις δύο εκθέσεις αυτής της εβδομάδας, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, αναμένεται απόψε στις 11:30 ώρα Ελλάδος.