Reuters: Η Shell Σχεδιάζει την Απόσυρσή της Από Πεδία Φ. Αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Reuters: Η Shell Σχεδιάζει την Απόσυρσή της Από Πεδία Φ. Αερίου στη Βόρεια Θάλασσα
energia.gr
Τρι, 15 Φεβρουαρίου 2022 - 17:57

Η Shell ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πώληση των μεριδίων της σε δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη νότια Βόρεια Θάλασσα, εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει διαδικασίας απόσυρσης παραγωγών που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην εν λόγω περιοχή, η οποία, όμως, πλέον έχει εισέλθει σε φάση γήρανσης, ανέφεραν στο Reuters πηγές του κλάδου

Συγκεκριμένα, η Shell σχεδιάζει να προσφέρει το μερίδιο 50% που κατέχει σε ένα σύμπλεγμα πεδίων στον κόμβο Clipper, καθώς και στο συγκρότημα Leman Alpha, ανέφεραν οι τρεις πηγές, προσθέτοντας ότι  πώληση των εν λόγω assets θα μπορούσε να αποφέρει στην εταιρεία συνολικά έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Εκπρόσωπος της Shell αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδιά της για τα κοιτάσματα, τα οποία παρέχουν φυσικό αέριο μέσω αγωγού προς το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας αερίου Bacton στην ανατολική Αγγλία. 

Ας σημειωθεί ότι η Shell έχει πουλήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από μερίδια σε γηρασμένα πεδία στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου περιουσιακών στοιχείων 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Harbour Energy το 2017. Η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας μειώνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να έχουν μειώσει την παρουσία τους εκεί ώστε να επικεντρωθούν σε πιο παραγωγικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις αλλού. 

Η παγκόσμια μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξήσει την εστίαση των κορυφαίων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών σε έργα που μπορούν να παράγουν όσο γίνεται περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τη χαμηλότερη δυνατή ένταση εκπομπών, όπως μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα. 

Η Shell αναπτύσσει νέα έργα στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του έργου Penguins βόρεια των Νήσων Σέτλαντ, καθώς και σχέδια για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Επίσης, τα σχέδιά της για την ανάπτυξη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου, το Jackdaw, στον κόμβο Shearwater δέχθηκαν πλήγμα πέρυσι όταν η βρετανική ρυθμιστική αρχή απέρριψε τα σχέδια ανάπτυξης για περιβαλλοντικούς λόγους. Η Shell και η ρυθμιστική αρχή έχουν έκτοτε αναζωπυρώσει τις συνομιλίες για το πεδίο φυσικού αερίου καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Shell θέλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο ετησίως. Με την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται κοντά σε υψηλό επταετίας - ήτοι πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι - ο van Beurden είπε στους αναλυτές ότι ήταν λογικό «να σκεφτούμε μήπως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να επωφεληθούμε από τα γηρασμένα περιουσιακά μας στοιχεία δίνοντάς τα σε άλλους». 

Η Shell κατέχει μερίδιο 50% στα πεδία Clipper και Leman Alpha που αποτελούσαν μέρος μιας μεγάλης κοινοπραξίας με την Exxon Mobil που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Η Exxon πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία στη Βρετανική Βόρεια Θάλασσα πέρυσι στη Neo που υποστηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια. Ο κόμβος Clipper βρίσκεται περίπου 41 μίλια (66 χιλιόμετρα) από την ακτή του Νόρφολκ και μπορεί να μεταφέρει έως και 400 εκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου την ημέρα, λέει η Shell. Το συγκρότημα Leman Alpha περιλαμβάνει 5 πλατφόρμες που βρίσκονται περίπου 43 μίλια (69 χιλιόμετρα) από την ακτή.