Η πρόεδρος της πιο ισχυρής χρηματοοικονομικής εποπτείας του κόσμου κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «σκεφτούν δύο φορές» προτού επιβάλουν ακρωτηριαστικές κυρώσεις στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι οι πιο τιμωρητικές κυρώσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο Klaas Knot, πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε στους Financial Times ότι η αναστολή

της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, το οποίο βασίζεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών ετησίως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρή διακοπή στις ροές πληρωμών».

«Κατά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, θα πρέπει πάντα να σκέφτεται κανείς δύο φορές και να έχει επίσης επίγνωση των συνεπειών», δήλωσε ο Knot, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Οι δηλώσεις του Knot έγιναν καθώς ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε μια ομιλία στον Λευκό Οίκο την Τρίτη για να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις ότι η Δύση θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις για να ασκήσει «έντονη πίεση στους μεγαλύτερους, πιο σημαντικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς [της Ρωσίας]» εάν η χώρα εισβάλει στην Ουκρανία. .

Οι ελπίδες για διπλωματική επίλυση της κρίσης ενισχύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, είπε ότι ο στρατός της χώρας θα αποσύρει μερικά στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα για να επιτρέψει τον διάλογο με τη Δύση.

Ο Μπάιντεν απάντησε λέγοντας ότι υπάρχει «άφθονο περιθώριο για διπλωματία», αλλά επέμεινε ότι οι κυρώσεις ήταν «έτοιμες να ξεκινήσουν το συντομότερο [μόλις] και εάν η Ρωσία κινηθεί».
Η διακοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στο Swift, την Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας, είναι μία από τις πιθανές κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που η χώρα επιτεθεί στον γείτονά της. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι είναι υπό συζήτηση, αλλά είναι απίθανο να συμπεριληφθεί στον πρώτο γύρο μέτρων.

Τα αρχικά βήματα της Ευρώπης είναι πιο πιθανό να είναι στοχευμένες κυρώσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η Sberbank, η VTB, η Gazprombank, η Alfa-Bank και το Russian Direct Investment Fund.

Ο Knot, ο οποίος μιλούσε πριν πετάξει στην Τζακάρτα για τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της G20 και των διοικητών κεντρικών τραπεζών αυτής της εβδομάδας, αναγνώρισε ότι «η τελική απόφαση» για το ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν θα «ληφθεί για διαφορετικούς λόγους» από τον κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα .

«Αλλά είναι σαφές ότι μπορεί να έχουν κάποιες οικονομικές επιπτώσεις και θα προέτρεπα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τις λάβουν υπόψη», πρόσθεσε.

Η κατάργηση της πρόσβασης στο Swift θα δημιουργούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα για τις τράπεζες που είναι αποκομμένες από το δίκτυο, αλλά δεν θα τις εμπόδιζε από μόνη της να συναλλάσσονται με άλλους δανειστές σε όλο τον κόσμο.

Μια τέτοια κίνηση μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία να εντείνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων. Έχει ήδη δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που ονομάζεται SPFS, αν και αυτό είναι πολύ λιγότερο ικανό από το δίκτυο Swift.

Σε μια ευρεία συνέντευξη, ο Knot είπε ότι οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο είχαν ήδη αρχίσει να προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο μιας εισβολής στην Ουκρανία στις παγκόσμιες τράπεζες, αλλά ότι ήταν «πολύ, πολύ δύσκολο να προβλεφθούν» οι έμμεσες επιπτώσεις.
Είπε ότι η κλίμακα των επιπτώσεων θα καθορίσει «πόση απώλεια εμπιστοσύνης θα δούμε στην αγορά, πόση αύξηση της αποστροφής κινδύνου θα σημειωθεί, πόσοι επενδυτές θα αρχίσουν να τρέχουν από ορισμένες αγορές, κ.λπ.».

Αλλά ο Knot είπε ότι η οικονομική ζημιά μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο φοβόντουσαν ορισμένοι. «Ας δούμε πρώτα πώς θα εξελιχθεί. Είχαμε επίσης στρατιωτικές συγκρούσεις στο παρελθόν που στο τέλος της ημέρας είχαν πολύ μικρές επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όλα εξαρτώνται από το εύρος και την κλίμακα της σύγκρουσης».

Εν τω μεταξύ, ο Knot είπε ότι οι παγκόσμιες τράπεζες ήταν προετοιμασμένες για τυχόν κραδασμούς που προέρχονται από την κρίση στην Ουκρανία.

Είπε: «Ένας καλά κεφαλαιοποιημένος τραπεζικός τομέας έχει αποδείξει την αξία του τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι αν κοιτάξετε την κύρια διαφορά μεταξύ του πανδημικού σοκ και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ήταν ότι αυτή τη φορά, οι τράπεζες απορρόφησαν αντί να ενίσχυαν το σοκ».