Το υδρογόνο θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος και η οικονομία του υδρογόνου θα μπορούσε σύντομα να αξιολογηθεί ώστε ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει πόσο φιλική προς το κλίμα είναι πραγματικά. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας μέτρησης θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις αγορές παγκοσμίως, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η υπηρεσία τιμολόγησης ενέργειας και εμπορευμάτων της S&P Global Platts, συνεργάστηκε 

 

με ένα εθνικό εργαστήριο και μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα για να δημιουργήσει ένα εργαλείο για τη μέτρηση της έντασης άνθρακα διαφορετικών πηγών υδρογόνου, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο καθεμιάς στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το εργαλείο, μια έκδοση του οποίου θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε 18 μήνες, δεν θα εξετάζει απλώς πώς παράγεται το υδρογόνο -είτε έχει αφαιρεθεί από νερό είτε από φυσικό αέριο- και ποια πηγή ενέργειας χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της παραγωγής του.

Θα αξιολογήσει μεμονωμένες μονάδες παραγωγής υδρογόνου, δίνοντας σε κάθε εγκατάσταση μια βαθμολογία που μπορεί να παρέχει σαφή αποτελέσματα σε πελάτες και επενδυτές. Αυτό είναι το σχέδιο που οι συμμετέχοντες αποκαλούν Open Hydrogen Initiative ή OHI.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το υδρογόνο θα είναι βασικό καύσιμο στο μέλλον», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jonty Rushforth, ανώτερος διευθυντής τιμολόγησης ενεργειακής μετάβασης στην Platts. «Εάν το υδρογόνο είναι ένα καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών του ιδιοτήτων, είναι απολύτως σημαντικό από την άποψη της αγοράς αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι γνωστά και συμφωνημένα από όλους».

Η Platts, ο ερευνητικός οργανισμός GTI και το National Energy Technology Laboratory σχεδιάζουν να συμβουλευτούν εταιρείες παραγωγής υδρογόνου, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες κοινής ωφέλειας και άλλους για να διαμορφώσουν αυτό το σύστημα. Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος τώρα, όπως λένε, μπορεί να προσφέρει ένα κρίσιμο κομμάτι της βάσης για μια μελλοντική οικονομία υδρογόνου, βοηθώντας στην λήψη αποφάσεων από κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

«Δεν χρειαζόμαστε πέντε πρότυπα παγκοσμίως, χρειαζόμαστε ένα αλλά αποτελεσματικό», δήλωσε η Paula Gant, ανώτερη αντιπρόεδρος στρατηγικής και καινοτομίας της GTI.

Αν και συχνά διαφημίζεται ως καθαρό καύσιμο, ο αντίκτυπος του υδρογόνου στο κλίμα εξαρτάται από τον τρόπο παραγωγής του. Το αποκαλούμενο «πράσινο υδρογόνο» χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια για να διασπάσει το υδρογόνο από το νερό, μια διαδικασία που δεν εκλύει αέρια θερμοκηπίου. Το «μπλε υδρογόνο» προέρχεται από φυσικό αέριο, με τις εκπομπές άνθρακα να συλλαμβάνονται και να αποθηκεύονται αντί να εξαερώνονται στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει ένας ολόκληρος χρωματικός κύκλος μεθόδων – καφέ, ροζ, τυρκουάζ – που είναι χρήσιμοι για τις θεωρητικές συζητήσεις αλλά όχι για εκτίμηση της πραγματικής έντασης άνθρακα.

Εξ ου και η ανάγκη για ένα πρότυπο το οποίο οι συμμετέχοντες στην οικονομία υδρογόνου μπορούν να συμφωνήσουν και να χρησιμοποιήσουν. Η πρωτοβουλία OHI στοχεύει η εργασία της και το τελικό προϊόν της να είναι ελεύθερα προσβάσιμα, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει πώς λειτουργεί και να εμπιστευτεί τα αποτελέσματα.

newmoney.gr