Αυστραλία: Ο Κορυφαίος Όμιλος LNG Δεν Μπορεί να Καλύψει το Κενό στην Ευρώπη Εάν η Ρωσία Κλείσει τις Στρόφιγγες

Αυστραλία: Ο Κορυφαίος Όμιλος LNG Δεν Μπορεί να Καλύψει το Κενό στην Ευρώπη Εάν η Ρωσία Κλείσει τις Στρόφιγγες
energia.gr
Παρ, 18 Φεβρουαρίου 2022 - 10:13

Ο διευθύνων σύμβουλος της Santos, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας είπε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του LNG της εταιρείας του θα μπορούσε να διατεθεί στην Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ο Kevin Gallagher, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα του LNG της εταιρείας του, πωλήθηκε μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων

στην Ασία, με μόνο το 16% περίπου της παραγωγής να προορίζεται για πώληση στην αγορά spot.

Ο Gallagher τόνισε ότι το LNG που παράγεται στο Ντάργουιν στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας θα μπορούσε θεωρητικά να πάει στην Ευρώπη, αλλά προειδοποίησε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήταν αρκετό για αυτούς».

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Πόρων της Αυστραλίας Keith Pitt και ο υπουργός Ενέργειας Angus Taylor ανακοίνωσαν ότι η χώρα ήταν έτοιμη να βοηθήσει στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ιαπωνία προσφέρθηκε επίσης να κατευθύνει ορισμένες προμήθειες LNG στην Ευρώπη.

Τα σχόλια του Gallagher έρχονται καθώς η προοπτική μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Santos παρήγαγε 92,1 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (mmboe) LNG πέρυσι, με περίπου 15 mmboe να πωλούνται στην αγορά spot. Παρόμοιοι όγκοι αναμένεται να πωληθούν στις αγορές spot φέτος.

Ο Gallagher είπε ότι η διοχέτευση όλης αυτής της παραγωγής στην Ευρώπη πιθανότατα «θα απαιτούσε κυβερνητική παρέμβαση ή καθοδήγηση», προσθέτοντας ότι δεν είχε λάβει τέτοιο αίτημα για ανακατεύθυνση της προσφοράς.

Δεδομένου του υψηλού κόστους και του χρόνου που απαιτείται για τη μεταφορά LNG από το Darwin στα ευρωπαϊκά λιμάνια, ο Gallagher είπε ότι μια πιο πιθανή λύση θα ήταν οι ανταλλαγές εφοδιασμού.

«Κάποια φορτία LNG που έρχονται από τη Μέση Ανατολή, αντί να τα φέρουν στην Ασία, να τα πηγαίνουν στην Ευρώπη και να κάνετε απλώς ανταλλαγές φορτίου. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο όσον αφορά τους μηχανισμούς μεταφοράς [LNG] στην Ευρώπη», είπε.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, εξάγοντας περίπου 80 εκατομμύρια τόνους ετησίως σχεδόν αποκλειστικά στις ασιατικές αγορές, σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Ο Graeme Bethune, ενεργειακός αναλυτής της EnergyQuest, είπε ότι ακόμη και με τιμές spot τόσο υψηλές όσο είναι σήμερα, δεν ήταν οικονομικό να αποστέλλεται LNG μέχρι την Ευρώπη.

Ο Bethune είπε ότι έπρεπε να υπάρξει «μεγάλη διαφορά» στις ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές για να έχει λογική η εξαγωγή LNG στην Ευρώπη από την Αυστραλία. «Χρειάζεστε οι ευρωπαϊκές τιμές να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις ασιατικές τιμές, και συνήθως συμβαίνει το αντίθετο».

Η Santos ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ την Τετάρτη λόγω της άνοδο των τιμών του LNG. Ο Gallagher είπε ότι οι τιμές οδήγησαν στη «συγκόλληση της προσφοράς» και ζήτησε επείγουσα αύξηση της παραγωγής, λέγοντας στους αναλυτές την Τετάρτη ότι η άνθηση της ζήτησης σήμαινε ότι η Santos διατηρούσε πολύ λίγα αποθέματα.

Είπε ότι το 2021 «έφερε την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια στο προσκήνιο με τις υψηλότερες τιμές και τη συρρίκνωση της προσφοράς στον απόηχο της ταχείας ανάκαμψης της ζήτησης και της έλλειψης επενδυτικής προσφοράς», προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε νέα προσφορά».