Πτώση στις Τιμές του Αργού Φέρνει η Αισιοδοξία για το Ουκρανικό και την Πιθανή Ολοκλήρωση των Συνομιλιών για το Ιράν

Πτώση στις Τιμές του Αργού Φέρνει η Αισιοδοξία για το Ουκρανικό και την Πιθανή Ολοκλήρωση των Συνομιλιών για το Ιράν
energia.gr
Δευ, 21 Φεβρουαρίου 2022 - 14:29

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα λόγω της αισιοδοξίας των επενδυτών για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία μετά την προαναγγελία μίας πιθανής συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν, καθώς και μίας συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και της πιθανότητας επιστροφής του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά καθώς οι συνομιλίες στη Βιέννη για συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Τεχεράνης πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους. Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent διαπραγματευόταν στα 91,09 δολάρια το βαρέλι στις 06:49 GMT (08:49 ώρα Ελλάδος), με απώλειες 0,32% σε σχέση 

με το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 91,39 δολάρια το βαρέλι. Ταυτόχρονα, το West Texas Intermediate (WTI) «έκλεισε» στα 89,85 δολάρια το βαρέλι, με μείωση 0,39% σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου βρισκόταν στα 90,21 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτώση στις αρχές της εβδομάδας, καθώς αναφύεται η ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα από πιθανές συνομιλίες με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν αποδέχθηκε μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν «κατ’ αρχήν», εάν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε σε δήλωσή της την Κυριακή ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν προχωρήσει σε στρατιωτική δράση. 

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου. Ο Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για διπλωματία, αλλά είναι επίσης έτοιμες να απαντήσουν γρήγορα και με σοβαρές συνέπειες εάν η Μόσχα επιλέξει τον πόλεμο εναντίον της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι προσδοκίες ότι οι διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν στην αυστριακή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν σύντομα, αίροντας τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν και ανοίγοντας το δρόμο για εισροή έως και 900.000 βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου την ημέρα στις διεθνείς αγορές, συνέβαλαν επίσης στην πτώση των τιμών. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται «πραγματικά στο τελευταίο στάδιο» και «τα περισσότερα από τα θέματα έχουν συμφωνηθεί». Ωστόσο, η πηγή προειδοποίησε ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» και είπε ότι είναι αδύνατο να πει εάν οι εταίροι θα επιτύχουν μια τελική συμφωνία τις επόμενες ημέρες.