Το ράλι των πετρελαϊκών τιμών ανοίγει κρουνούς υπερκερδών για τις «big oils», τους πετρελαϊκούς κολοσσούς της Δύσης, και ταυτόχρονα ανοίγει και τον δρόμο για αποδόσεις-ρεκόρ προς τους μετόχους τους: Οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι σχεδιάζουν, σύμφωνα με τους Financial Times, να επιστρέψουν φέτος στους μετόχους τους τουλάχιστον 38 δισ. δολ. μέσα από επαναγορές μετοχών που θα φθάσουν σχεδόν σε ιστορικό ρεκόρ.

Η εκτίμηση για επαναγορές μετοχών 38 δισ. από τις επτά «big oils» -BP, Shell, ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, Eni και Equinor- είναι ίσως η πλέον συντηρητική και βασίζεται στα στοιχεία της Bernstein Research. Η επενδυτική τράπεζα RBC Capital Markets ανεβάζει το τελικό ποσό ακόμη υψηλότερα, στα 41 δισ. δολ. Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 21 δισ. δολ. που αποδόθηκαν στους μετόχους μέσω επαναγορών το 2014 - την τελευταία χρονιά που η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι. Όλα, δε, δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη για τους μετόχους των πετρελαϊκών εταιρειών μετά το 2008, όταν οι συνολικές επαναγορές μετοχών είχαν ξεπεράσει τα 46 δισ. δολ., χάρη κυρίως στο πρόγραμμα επιστροφών - μαμούθ που είχε θέσει τότε σε εφαρμογή η Exxon.

Στην περίοδο από το 2006 έως το 2008 η Exxon, η μεγαλύτερη τότε πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησή της, προχωρούσε σε επαναγορές ιδίων μετοχών της τάξης των 30 δισ. δολ. ετησίως, στο πλαίσιο της στρατηγικής κεφαλαιακής πειθαρχίας και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων που εφάρμοζε μετά τη συγχώνευσή της το 1999 με τη Mobil.

Τώρα είναι όλοι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Δύσης που έχουν υπερφορτώσει τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών τους, όπως τονίζει στους Financial Times ο Mπιράζ Μπορκαταρία, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Ο πετρελαϊκός κλάδος είναι στην καλύτερη κατάσταση που έχει βρεθεί εδώ και πολύ καιρό. Το ερώτημα είναι η διάρκεια που θα έχει ο κύκλος της μεγάλης άνθησης».

Η Shell φαίνεται πως θα ηγηθεί της μεγάλης κούρσας, καθώς, σύμφωνα με την RBC και την Bernstein, μέσα στο 2022 θα προχωρήσει σε επαναγορές μετοχών άνω των 12 δισ. δολ. Τουλάχιστον 8,5 δισ. δολ. από αυτές τις αγορές θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η Shell αυτόν τον μήνα, ενώ η εταιρεία θα αποδώσει στους μετόχους της και τα 5,5 δισ. δολ. από την πώληση της πετρελαιοπηγής Permian στις ΗΠΑ. Η Chevron αγόρασε μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολ. το 2021 και έχει προαναγγείλει ότι θα δαπανήσει 3 έως 5 δισ. δολ. για επιπλέον επαναγορές φέτος.

Οι αποδόσεις-ρεκόρ στους μετόχους, όμως, δεν σταματούν εδώ. Πέραν της επαναγοράς μετοχών, περίπου 50 δισ. δολ. επιπλέον αναμένεται να επιστραφούν φέτος και μέσω μερισμάτων. Όπως τονίζει, δε, η RBC, οι συνολικές αποδόσεις προς τους μετόχους των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν συνεχιστεί το ράλι στις τιμές του αργού. Η τιμή του μπρεντ έχει ήδη φθάσει στα 93 δολ. το βαρέλι και πολλές από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, προεξοφλούν ότι θα «χτυπήσει» και τα 100 δολ. έως το καλοκαίρι.

Η βασική κριτική που ασκείται τώρα στις big oils είναι ότι οι επαναγορές-ρεκόρ εκτρέπουν τα κέρδη και τα κεφάλαια μακριά από τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης και των «πράσινων επενδύσεων». Είναι χαρακτηριστικό πως η BP προχώρησε το 2021 σε επαναγορές μετοχών αξίας 3,2 δισ. δολ., ενώ την ίδια χρονιά η συνολική κεφαλαιουχική δαπάνη της στο τμήμα ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα ήταν μόνον 1,6 δισ. δολ.

Ο αντίλογος εδώ, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, είναι ότι η επιστροφή ρευστού στους μετόχους τους δίνει τη δυνατότητα επανεπένδυσης κεφαλαίων σε νέα ενεργειακά projects και, δη, σε εκείνα της πράσινης μετάβασης.

*(Από τη Ναυτεμπορική)