Σχέδια για Ανάπτυξη των ΑΠΕ και του Υδρογόνου Καταρτίζουν Ιράκ και Κουβέιτ

Σχέδια για Ανάπτυξη των ΑΠΕ και του Υδρογόνου Καταρτίζουν Ιράκ και Κουβέιτ
energia.gr
Τετ, 23 Φεβρουαρίου 2022 - 16:09

Το Ιράκ και το Κουβέιτ σχεδιάζουν νέα έργα για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με επίκεντρο την ηλιακή ενέργεια και το υδρογόνο, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι από τις δύο πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες παραγωγούς στις 20 Φεβρουαρίου

Το Κουβέιτ αναπτύσσει μια στρατηγική χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα διευκολύνει τη μετάβασή του έως το 2035 σε «συνεχή βάση», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του, Mohammad Alfares, στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Πετρελαίου στο Ριάντ. Το εμιράτο εξετάζει ένα πιλοτικό έργο στην «μπλε και πράσινη τεχνολογία υδρογόνου», είπε ο Alfares. «Είναι υπό μελέτη και θα τεθεί πιλοτικά σύντομα», πρόσθεσε.

Το Κουβέιτ σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει ένα έργο αιολικής και ηλιακής ενέργειας 2 GW, το οποίο θα δημοπρατηθεί από την Αρχή για Εταιρικά Έργα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ εξετάζει επίσης τη στρατηγική υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέσο απογαλακτισμού από τις ιρανικές εισαγωγές φυσικού αερίου και ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιχσάν Ισμαήλ στην IPTC.

«Η διατήρηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τους υδρογονάνθρακες είναι δαπανηρή για το Ιράκ», είπε ο Ισμαήλ.