και για τις δύο χώρες. Το φιλόδοξο έργο του ηλεκτρικού καλωδίου των 950 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αφρική στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 3.000 MW, βάζει μπρος ο όμιλος Κοπελούζου, ένα πρότζεκτ προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ.
Βάσει του σχεδιασμού, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς πράσινης ενέργειας της Αιγύπτου θα φτάσει τα 61.000 MW έως το 2035 από 5.800 MW που είναι εγκατεστημένα σήμερα. Η δυναμικότητα μεταφοράς του έργου θα είναι 3.000 MW καθαρής ενέργειας η οποία θα αξιοποιηθεί ως εξής: κατά το 1/3 για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, κατά το 1/3 για την παραγωγή υδρογόνου που θα καλύπτει κυρίως τις αγορές της ΕΕ και κατά 1/3 για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές αγορές.
Το έργο, που ξεκίνησε να μελετάται από τον όμιλο Κοπελούζου το 2008, έχει προκριθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών (ENTSOe), που αποτελεί προάγγελο της ένταξής του στην επόμενη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Δημήτρης Κοπελούζος υπάρχει θετική ανταπόκριση από ελληνικό κονσόρτσιουμ τραπεζών για τη χρηματοδότηση με κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ ενώ το έργο είναι ανοικτό και σε άλλους επενδυτές.
Έργα που αναβαθμίζουν σε ενεργειακό κόμβο τη χώρα
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Ελλάδας, το οποίο αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδιασμού θα ολοκληρωθεί το 2026, κρίνεται ότι θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ως έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Στον στόχο της εξασφάλισης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας θα συμβάλλουν και οι «δίδυμοι» πλωτοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου στη Βόρεια Ελλάδα.
Η νεώτερη επένδυση που δρομολογεί η Gastrade (μετέχουν ο όµιλος Κοπελούζου, η Gazlog του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, η ∆ΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ) θα ανέλθει σε 440 εκατ. ευρώ στην Αλεξανδρούπολη, θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.µ. υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ θα έχει τη δυνατότητα παράδοσης έως και 22,7 εκατομμύρια κ.µ. φυσικού αερίου ημερησίως.
Εκτιμάται ότι θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Η Gastrade βρίσκεται στη φάση υλοποίηση και της πρώτης πλωτής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία τέλη του 2023.
Έναν ακόμη τερματικό σταθμό, δυναμικότητας 8,3 δισ. κ.μ φυσικού αερίου προωθεί και η Motor Oil στη θαλάσσια περιοχή έξω από τις εγκαταστάσεις της στους Αγ. Θεοδώρους Κορίνθου, μια επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δεσμευτική φάση του market test αναμένεται να «τρέξει» στις αρχές καλοκαιριού, πριν προχωρήσει η εταιρεία στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης.
Το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας που διεκδικούν η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΔΕΣΦΑ και η Energean. Η αποθήκη θα μπορεί να φιλοξενεί αποθέματα αερίου, διασφαλίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε περιόδους κρίσεων.
Παράλληλα, συζητείται και η συμμετοχή πυρηνικής ενέργειας στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, μέσω Βουλγαρίας. Συζητήσεις των ενεργειακών επιτελείων των δύο χωρών φέρονται να διαπραγματεύονται διμερή μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από νέες πυρηνικές μονάδες που σχεδιάζει η Βουλγαρία. Και η …άσκηση απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο συνεχίζεται.