Νέα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον μήνα Φεβρουάριο προοιωνίζεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat .Συμφώνως προς τα στοιχεία   ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτού ηυξήθη τον περασμένο μήνα  με ρυθμό 6,3% που αποτελεί νέο ρεκόρ 25 ετών  έναντι 5,5% που ήταν η μεταβολή τον Ιανουάριο. Με τέτοια μεταβολή στον εναρμονισμένο δείκτη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτού  ο οποίος θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 10 Μαρτίου, αναμένεται να διαμορφωθεί η και να ξεπεράσει το 7%

Η κυβέρνησις από    το 1% τον Δεκέμβριο και πλέον   προβλέπει πληθωρισμό 4%.Ο υπουργός Οικονομικών ,αναφερόμενος στα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα,  επισήμανε, ότι «προφανώς υπάρχει μεγάλη αύξηση πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη», ενώ στην Ελλάδα, η αύξησις ήταν συμβατή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προσέθεσε, δε, ότι η επίπτωσις που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι της τάξεως του 4%, στο ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται στο 31,5%.

 Επιπλέον, πέραν του ενεργειακού κόστους, μια ακόμη απρόβλεπτη παράμετρος για τον πληθωρισμό αφορά τα σιτηρά, δεδομένου ότι η Ευρώπη εισάγει το 30% αυτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία. «Αυτές οι δύο παράμετροι (ενεργειακό κόστος και ανατιμήσεις στα σιτηρά) θα έχουν ουσιαστική επίπτωση στον πληθωρισμό. Φαίνεται, με βάση τις ευρωπαϊκές σημερινές εκτιμήσεις, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και τα πράγματα αλλάζουν συνέχεια, ότι αυτό θα φέρει επιπλέον αύξηση πληθωρισμού κατά 1% στην Ευρώπη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Σταικούρας  ενώ σημείωσε,  ότι ο πληθωρισμός μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, οπότε αυτοί δεν αποκλείεται να ξοδέψουν λιγότερα στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει έμμεση επίπτωση (στα έσοδα).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διεμορφώθη στο 5,8% έναντι 5,1% που ήταν τον Ιανουάριο. Η ενέργεια είναι προφανές ότι οδηγεί το ράλι των τιμών ,.  ωστόσο ολοένα και μεγαλύτερο γίνεται το βάρος από τα τρόφιμα με τον σχετικό δείκτη στην Ευρωζώνη να αυξάνεται κατά 4,1%.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν  μέτρα στηρίξεως ενώ  θα θέσουν  πλαφόν κέρδους στα καύσιμα  και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά,με βάση τα κέρδη του 2021. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, αναφέρει ότι το περιθώριο κόστους δεν έχει αυξηθεί σήμερα συγκριτικώς προς τον Σεπτέμβριο του 2021. "Το πλαφόν κέρδους έχει να κάνει με το ποσοστό κέρδους που εμφανίζαμε τον Σεπτέμβριο του 2021, μήνας ο οποίος θα αποτελεί βάση για να μην εμφανίζουμε μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους σήμερα. Θα πρέπει να επισημάνω ωστόσο ότι εμείς ως πρατηριούχοι δεν δουλεύουμε με ποσοστιαίο ποσοστό κέρδους, αλλά με όρους κέρδους επί της τιμής που αγοράζουμε από το διυλιστήριο.   Πρακτικά λοιπόν δεν θα βρεθεί πρατηριούχος που να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021"ανέφερε.