Νέο «Επεισόδιο» στο ...«Σήριαλ» της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης η Επικείμενη Παραίτηση του Προέδρου της ΡΑΕΚ;

Νέο «Επεισόδιο» στο ...«Σήριαλ» της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης η Επικείμενη Παραίτηση του Προέδρου της ΡΑΕΚ;
energia.gr
Τετ, 14 Αυγούστου 2024 - 16:18

Θα αποχωρήσει από τη θέση του μέσα στους επόμενους μήνες ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, κ. Ανδρέας Πουλλικάς, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η οποία, μάλιστα, αναφέρει ότι ο κ. Πουλικκάς έχει κάνει ήδη γνωστή την πρόθεσή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Αν και το ως άνω δημοσίευμα δεν συνδέει την επικείμενη παραίτηση Πουλικκά με το αδιέξοδο στις σχέσεις με τον ΑΔΜΗΕ μετά σχετικά με τον Great Sea Interconnector, ενώ τονίζει ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ γνωστοποίησε στον κ. Χριστοδουλίδη την πρόθεση παραίτησής του μήνες πριν ανακύψει η παρούσα κρίση για την ηλεκτρική διασύνδεση, ωστόσο, θεωρείται ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και το εν λόγω ζήτημα

Υπενθυμίζεται ότι, από τις αρχές Ιουλίου, η κυπριακή πλευρά έχει αρνηθεί να συναινέσει στο αίτημα του Διαχειριστή της Ελλάδος για ανάκτηση του κατασκευαστικού κόστους με επιβάρυνση των Κυπρίων καταναλωτών με την έναρξη των έργων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, από την 1η Ιανουαρίου 2025. Μάλιστα, όπως έγραφε εχθές το Energia.gr, έκτοτε, στα προβαλλόμενα, από πλευράς Λευκωσίας, εμπόδια στο πρότζεκτ έχει προστεθεί και η παράμετρος του τουρκικού «δακτύλου» που, σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, θα το «τορπιλίσει».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», η παραίτηση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου θα έχει έναρξη ισχύος τον Νοέμβριο, την οποία, μάλιστα, έχει ήδη υποβάλει και γραπτώς στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται, εξάλλου, ότι, σε αυτή τη φάση, ο κ. Πουλλικκάς και τα άλλα δύο μέλη της Ανώτερης Αρχής της ΡΑΕΚ (ο αντιπρόεδρος Άλκης Φιλίππου και το μέλος Άκης Χατζηγεωργίου) έχουν την ευθύνη χειρισμού του θέματος της τελικής διαμόρφωσης ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και οι πληροφορίες τούς θέλουν να ανακοινώνουν την απόφασή τους προς το τέλος της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου. Καθώς η κυπριακή εφημερίδα επικαλείται πηγές που διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση αποχώρησης του κ. Πουλλικκά «δεν έχει καμία σχέση με τα ανοικτά ενεργειακά μέτωπα, ούτε με διαφωνίες με οποιονδήποτε», τονίζει ότι η εργασία του νυν προέδρου της ΡΑΕΚ θα συνεχιστεί κανονικά το επόμενο διάστημα, ώστε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με την απόφαση για το ρυθμιστικό πλαίσιο του Great Sea Interconnector.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πουλλικκάς μελετά το ενδεχόμενο επιστροφής στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, έχοντας ενώπιόν του ενδιαφέρουσες προτάσεις από πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.