πρώτα στο φυσικό αέριο και μετά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα, όπως υποστηρίζει θα μπορούν να χρησιμοποιούν λιγνίτη και αμέσως μετά να στραφούν στις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως οι μονάδες λιγνίτη δουλεύουν στο φουλ, καλύπτοντας χθες το 18,83% των αναγκών της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ χθες η συνεισφορά τους στο ενεργειακό μίγμα έφτασε λίγο πριν τις 16:00 στο 31%. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η χαμηλή οριακή τιμή συστήματος ήταν στα 99,21 ευρώ από τις χαμηλότερες τιμές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πριν από ένα μήνα σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή του λιγνίτη ήταν κατά μέσο όρο στο 10,53%. Παρακάτω στον πίνακα φαίνεται η παραγωγή ανά καύσιμο το διάστημα 26/2-7/3.

Πηγή: ΑΔΜΗΕ
Την ίδια ώρα, παραμένει η ανησυχία σε πρατηριούχους και καταναλωτές, σε σχέση με την εκτίναξη των τιμών και στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη). Η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ. ) αυξήθηκε κατά 11,49% από τις αρχές του χρόνου, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 23,57%, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η επιστολή της ένωσης βιομηχανιών ηλιακής ενέργειας προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οποία αναφέρει πως «σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η χώρα μας έχει μια ισχυρή και ώριμη βιομηχανία θερμικών ηλιακών συστημάτων. Ήρθε η ώρα να βάλουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα και να αξιοποιήσουμε τη δωρεάν ηλιακή ενέργεια για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων αλλά και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας. Αν δεν είχαμε αυτά τα ήδη εγκατεστημένα ηλιακά συστήματα τα Ελληνικά νοικοκυριά θα πλήρωναν περισσότερο από 1 δις € για να ζεσταίνουν νερό και θα χρειαζόμασταν 650 εκατομμύρια Nm3 επιπλέον ρωσικού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή το χρόνο».