Η Shell Ζήτησε Συγγνώμη και Σταματά τις Αγορές Πετρελαίου και Αερίου από τη Ρωσία

Η Shell Ζήτησε Συγγνώμη και Σταματά τις Αγορές Πετρελαίου και Αερίου από τη Ρωσία
energia.gr
Τρι, 8 Μαρτίου 2022 - 13:58

Η Shell θα σταματήσει σταδιακά όλες τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με άμεση διακοπή των συμφωνιών αργού στη βραχυπρόθεσμη αγορά, προχωρώντας σε μια σημαντική ανατροπή της έως τώρα πρακτικής της ως απάντηση στη διεθνή κατακραυγή για τις συναλλαγές της με τη χώρα. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε

ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου» ήταν λάθος, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση την Τρίτη. «Οι ενέργειές μας μέχρι σήμερα καθοδηγούνται από συνεχείς συζητήσεις με τις κυβερνήσεις σχετικά με την ανάγκη αποσύνδεσης της κοινωνίας από τις ρωσικές ενεργειακές ροές».

Η Shell είπε ότι θα το κάνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αργό και να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή καυσίμων σε ορισμένα από τα διυλιστήρια της. Αυτό συμβαίνει καθώς οι αγορές ντίζελ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση κρίσης, καθώς οι έμποροι προσπάθησαν να κατανοήσουν το μέγεθος των ελλείψεων προσφοράς λόγω της κρίσης στη Ρωσία.

Ο τερματισμός της χρήσης από την εταιρεία σε προμήθειες διυλισμένου πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα «θα διαρκέσει πολύ περισσότερο», επειδή αντιπροσωπεύει μια τόσο «σύνθετη πρόκληση», σύμφωνα με τη δήλωση.

Η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών να αποσυρθούν από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών κολοσσών BP Plc και Exxon Mobil Corp. Η προσοχή έχει πλέον στραφεί στις εξαγωγές ενέργειας της χώρας, μια κρίσιμη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, η Shell αγόρασε ένα φορτίο ρωσικού αργού, προκαλώντας αμέσως έντονη κατακραυγή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ρωτώντας την εταιρεία εάν το πετρέλαιο μύριζε σαν «ουκρανικό αίμα;».