Έτοιμος να Αποδεσμεύσει Ακόμη Μεγαλύτερες Ποσότητες Πετρελαίου ο ΙΕΑ για να Αντιμετωπίσει την Άνοδο των Τιμών

Έτοιμος να Αποδεσμεύσει Ακόμη Μεγαλύτερες Ποσότητες Πετρελαίου ο ΙΕΑ για να Αντιμετωπίσει την Άνοδο των Τιμών
energia.gr
Τρι, 8 Μαρτίου 2022 - 17:09

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δήλωσε ότι τα κράτη - μέλη  είναι έτοιμα να αποδεσμεύσουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να μειώσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ενώ επέκρινε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την άρνησή τους να αντλήσουν περισσότερο αργό

Ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι η συντονισμένη απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες που καταναλώνουν ενέργεια ήταν μια «αρχική απάντηση» και ότι ο ΙΕΑ είναι έτοιμος να κάνει «τα πάντα» για να μειώσει την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές λόγω της εισβολής της Ρωσίας. της Ουκρανίας. 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες ημέρες, με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent να φτάνει στο υψηλό 14 ετών στα 139 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά από αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία - τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο. Ωστόσο, αντί να μειώσει την τιμή η προγραμματισμένη αποδέσμευση πετρελαίου των μελών του ΙΕΑ, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε άνοδος του αργού πετρελαίου Brent σχεδόν 10% προτού υποχωρήσει, ένδειξη του ότι οι έμποροι περίμεναν να αποδεσμευθεί μεγαλύτερη ποσότητα. 

«Είμαστε έτοιμοι να [αποδεσμεύσουμε] όσο πετρέλαιο χρειάζεται», είπε ο Μπιρόλ στους Financial Times, σημειώνοντας ότι τα 60 εκατομμύρια βαρέλια ήταν μόνο το 4 τοις εκατό των συνολικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των μελών του Οργανισμού. «Παρακολουθούμε τις αγορές και είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα». Ο Μπιρόλ πρόσθεσε ότι είχε επίσης συζητήσεις με χώρες παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία για την ενίσχυση της παραγωγής. 

«Είμαστε σε στενή επαφή με αρκετές χώρες παραγωγής που συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα από άλλες», είπε, ασκώντας εμμέσως κριτική στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Τα δύο μέλη του OPEC έχουν το καθένα περισσότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό πετρελαίου, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να αυξήσουν την παραγωγή. 

Από την πλευρά του, ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να εμμείνει σε ένα σχέδιο για τη σταδιακή αντικατάσταση της μείωσης της παραγωγής στην αρχή της πανδημίας. «Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και ορισμένοι άλλοι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής έχουν [ένα] σημαντικό όγκο παραγωγικής ικανότητας και θα περίμενα από την τελευταία συνάντηση του OPEC + ότι αυτές οι χώρες θα έστελναν κάποια παρήγορα μηνύματα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου όσον αφορά την αύξηση των προοπτικών παραγωγής τους », είπε ο Μπιρόλ. «Αυτή η συνάντηση, από την άποψη των αγορών, ήταν απογοητευτική». 

Ο ΙΕΑ θα δημοσιεύσει νέα έρευνα σήμερα που θα δείχνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές έφτασαν σε ιστορικό υψηλό πέρυσι. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια έφτασαν τους 36,3 γιγατόνους το 2021, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανάλυση. «Αυτό δείχνει ότι έχουμε δει μια μη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη πέρυσι», είπε. «Ο κύριος μοχλός εδώ ήταν το μεγάλο κομμάτι της αύξησης [εκπομπών] που προέρχεται από τον άνθρακα». 

Η ταχεία παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19 αιφνιδίασε σε μεγάλο βαθμό τους ενεργειακούς σχεδιαστές, προκαλώντας άλμα στην κατανάλωση άνθρακα σε μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας. 

Ωστόσο, οι εκπομπές φέτος θα μπορούσαν να μειωθούν εάν υπήρχε μεγάλη οικονομική ύφεση, είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος του πολέμου είναι ακόμα αβέβαιος. «Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, θα αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη». Η μείωση της εξάρτησης από την ενέργεια της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, πρόσθεσε ο Μπιρόλ. «Υπάρχουν πολλοί τομείς [όπου] μπορούμε να λάβουμε μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα να μας φέρουν πιο κοντά στην κλιματική μας πορεία». 

Η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω μέτρων όπως η παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών και η ενίσχυση του ρυθμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ΙΕΑ θα παρουσιάσει τις συστάσεις του την επόμενη εβδομάδα για το πώς ο κόσμος μπορεί να μειώσει γρήγορα τη ζήτηση πετρελαίου από τώρα μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε η ζήτηση συνήθως αυξάνεται.