Το “Tricoin”, είναι το διαβατήριο του Δήμου Τρικκαίων για είσοδο  στον κόσμο της οικονομίας του blockchain, στο πλαίσιο του προγράμματος Restart mAI City που προϋποθέτει τη δημιουργία κυπτονομισμάτων για χρήση σε τοπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, τα Τρίκαλα δημιουργούν το δικό τους νόμισμα, το οποίο θα αντιστοιχεί σε πιστωτικές μονάδες για τους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε διάφορες ενέργειες, δράσεις και στόχους του Δήμου, καθώς οι μονάδες αυτές θα είναι ανταλλάξιμες με την αγορά υπηρεσιών που υλοποιεί η δημοτική Αρχή.

 

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι όταν ένας πολίτης συμμετέχει στο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων, μαζεύει tricoins και αυτές τις μονάδες μπορεί να τις εξαργυρώνει για υπηρεσίες ελεγχόμενης στάθμευσης ή εισιτήρια εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα Restart mAI City («Επανεκκινώ την πόλη μου», ως λογοπαίγνιο των λέξεων My και mAI, όπου AI σημαίνει Artificial Intelligent, δηλαδή Τεχνητή Νοημοσύνη) που υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων έχει ως στόχο την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που θα βοηθήσει την πόλη να μετατραπεί σε “Smart City”, όπου τον κομβικό ρόλο θα παίζει, μεταξύ άλλων, η ψηφιακή οικονομία.

Οι δράσεις που θα τρέχουν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ποικίλες και πολύ ενδιαφέρουσες και δείχνουν για ακόμα μία φορά τη δυναμική που μπορεί να έχει η Περιφέρεια.

O Δήμος Τρικκαίων υπέβαλε την πρότασή του για τις Smart Cities στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 επιδιώκοντας να δώσει έμφαση στη συμμετοχή της τεχνολογίας στα κοινά, αλλά και προκειμένου να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις υπηρεσίες του.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το τρίτο μεγαλύτερο που κατατέθηκε μετά τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και διαθέτει προϋπολογισμό 6,9 εκατ. ευρώ. Εκπονήθηκε αποκλειστικά από στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και στρατηγικών που κατατείνουν στην «ανθεκτική πόλη» και έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2030.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, βασικός στόχος του Δήμου Τρικκαίων με το Στρατηγικό Πλάνο, είναι «να μειωθεί το κενό ανάμεσα σε πολίτες και πόλεις και, μέσω αυτών, οι πολίτες να νιώσουν πως ζουν σε πόλεις που τους σκέφτονται, νοιάζονται για αυτούς, προνοούν, προλαμβάνουν, αναλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν.»

«Διότι τελικά, έξυπνες πόλεις, είναι οι πόλεις που σκέφτονται τους πολίτες, το περιβάλλον, το μέλλον», καταλήγει.

Πολλές από τις δράσεις του Στρατηγικού Πλάνου είναι πρωτότυπες, όπως, ενδεικτικά:

– Tricoin, το τρικαλινό «νόμισμα» Αυτό ουσιαστικά θα δίνει πιστωτικές μονάδες σε πολίτες που συμμετέχουν σε δράσεις σχετικές με στόχους του Δήμου (π.χ. για προγραμματισμό αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων).

Στη συνέχεια οι μονάδες αυτές θα είναι ανταλλάξιμες για αγορά υπηρεσιών που υλοποιούνται στον Δήμο (π.χ. ελεγχόμενη στάθμευση, εισιτήρια εκδηλώσεων). – Δημιουργία «Κοινωνικού GIS» «Χάρτης» της κοινωνικής κατάστασης των πολιτών, ειδικά ευπαθών ομάδων, για ανάλυση και γεωχωρική αποτύπωση. – Σύστημα μέτρησης ευεξίας των πολιτών και της πόλης Καταγραφή και μέτρηση άσκησης, ηλεκτροπαραγωγά ποδήλατα, έξυπνες ζυγαριές, εξατομίκευση εφαρμογής για αθλούμενους/ες πολίτες με προσωποποιημένες συμβουλές άσκησης και διατροφής σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στα Τρίκαλα.

Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για μέτρηση και τηλεδιαχείριση πτυχών της λειτουργίας της πόλης: – Τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλεέλεγχος οδοφωτισμού και pillars – Μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια – Καταγραφή – πληροφόρηση του ενεργειακού ισοζυγίου των Τρικάλων – Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου – Υποδομές εντοπισμού και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (φυσικά φαινόμενα – κλιματική αλλαγή) – Αειφορική διαχείριση αστικού πρασίνου – Μετρητές κατανάλωσης και καταγραφής ποιότητας πόσιμου νερού – Πλατφόρμα διαχείρισης αποβλήτων και εναλλακτική τους διαχείριση – Σύστημα ελέγχου και πληροφόρησης για τη στάθμευση Αλλά και πλήθος άλλων δράσεων για την οικονομική ανάπτυξη, τη διασύνδεση συστημάτων, τα δίκτυα συνδεσιμότητας.

Το Στρατηγικό Πλάνο χωρίζεται σε 10 επί μέρους δράσεις, με αρκετά πρωτότυπες ονομασίες: e-Ξύπνα! Δράσεις που αφορούν στην Κινητικότητα e-Γειά! Δράσεις που αφορούν σε Υγεία – Κοινωνική μέριμνα Wat-Τώρα! Δράσεις που αφορούν στην Ενέργεια CXII (*112) Δράσεις που αφορούν στην Πολιτική Προστασία GI(s) και Υδωρ Δράσεις που αφορούν στους Υδάτινους Πόρους scoopi-DO Δράσεις που αφορούν στη Διαχείριση Απορριμμάτων geo-360

Δράσεις που αφορούν στην Οικονομική Ανάπτυξη Μαζί! Δράσεις που αφορούν στη Συμμετοχικότητα MAN’s World Δράσεις που αφορούν στη Συνδεσιμότητα Data TA TA! Δράσεις που αφορούν στις Οριζόντιες Δράσεις