Δεν άναψε πράσινο φως για το ευρωομόλογο στις Βερσαλλίες. Και πως θα μπορούσε άλλωστε; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι σε αυτή τη φάση να προχωρήσουν με την ιδέα Μακρόν για ένα ευρωομόλογο, το οποίο θα κάλυπτε τις αναβαθμισμένες ανάγκες άμυνας και ενεργειακών δαπανών. Απέναντι στην πρόταση του Γάλλου προέδρου, η οποία έχει τη στήριξη του Μάριο Ντράγκι, βρέθηκε η Γερμανία(ως συνήθως), ενώ ενστάσεις είχαν και άλλα κράτη μέλη της λεγόμενης «ομάδας των φειδωλών», κυρίως η Ολλανδία. Η Ελλάδα πάντως ήταν εξαρχής υπέρ κάθε μέτρου αμοιβαιοποίησης χρέους, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης εκτάκτων δαπανών.

Οπως προκύπτει οι αποφάσεις των "27" για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. μετατίθενται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών,στις 24 και 25 Μαρτίου. Όσοι εντυπωσίαστηκαν από την ταχύτητα στις αντιδράσεις της ΕΕ τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής πρέπει πλέον να συνηθίσουν και πάλι στους γνωστούς αργούς ρυθμούς που έχει η Ενωση στη λήψει αποφάσεων.

Στα θετικά η ανακοίνωση Φον Ντερ Λάιεν που έβαλε στο τραπέζι ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, με διακοπή των προμηθειών πετρελαίου και αερίου ως το 2027, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση ως το τέλος Μαϊου. Πρόκειται για πρόταση, την οποία κάθε κράτος σταθμίζει διαφορετικά, με δεδομένο ότι κάποια, όπως π.χ. η Γαλλία, έχουν μικρή έκθεση στο ρωσικό αέριο, ενώ άλλα, όπως Γερμανία, Αυστρία και Βουλγαρία θα ήταν αντιμέτωπες με «ξαφνικό θάνατο», αν έκλειναν ξαφνικά οι στρόφιγγες.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με «Σχέδιο 6 Σημείων» για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλιση τους στις τιμές του ηλεκτρισμού, εντάχθηκε στη δέσμη προτάσεων, που πρόκειται να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές από την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες. Την πρόταση του πρωθυπουργού έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.