Δημήτρης Κοντομηνάς: Το Ελληνικό Επιχειρείν Πενθεί για την Απώλεια Ενός Πρωτοπόρου

Δημήτρης Κοντομηνάς: Το Ελληνικό Επιχειρείν Πενθεί για την Απώλεια Ενός Πρωτοπόρου
energia.gr
Παρ, 11 Μαρτίου 2022 - 15:13

Έφυγε χθες από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Με την παρουσία του o Δημήτρης Κοντομηνάς, Μέγας Άρχων Πρωτέκδικος, τίτλος που του απένειμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά, τον επί χρόνια πολλά μέντορά του, την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican.

Ανάπτυξε στη χώρα μας την ιδιωτική ασφάλιση και επεξέτεινε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενός ολόκληρου ομίλου με διορατικότητα και πρωτοπορία. Κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την έννοια της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Σεπόλια. Η Ελλάδα όμως δεν θα τον κρατούσε για πολύ, μιας και έφυγε για σπουδές με υποτροφία στη Βηρυτό. Για να βγάζει λίγο χαρτζιλίκι, έκανε διάφορες δουλειές κατά τα φοιτητικά του χρόνια, όπως κάποιες μεταφράσεις σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Τότε είναι που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον ασφαλιστικό χώρο και αντιλήφθηκε πως έχει ταλέντο στις πωλήσεις, οπότε άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τις ασφάλειες.

Χρονιά-σταθμός για τη ζωή του είναι το 1963, χρονιά κατά την οποία επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει την ίδρυση και διεύθυνση του υποκαταστήματος της American Life.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1969, και αφού πλέον έχει αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται, ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την Interamerican. Με τη μετατροπή της εταιρείας σε ανώνυμη το 1971, άνοιξε πια ο δρόμος για να χτίσει μια σημαντική αυτοκρατορία και να συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με εκείνο της ασφαλιστικής εταιρείας.

Στον τραπεζικό χώρο ίδρυσε την τράπεζα Interbank (το 1997 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από τη Eurobank) και την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).

Στις επιτυχημένες επιχειρηματικές του προσπάθειες συγκαταλέγονται οι Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα), η Ευρωκλινική Αθηνών, ο στόλος αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet, η εταιρεία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm.

Για το διάστημα 1998-2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης.

Για μια εικοσαετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Alpha και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")