Μητσοτάκης στις Βερσαλλίες: «Η Ελλάδα Έχει Σημαντικό Ρόλο να Παίξει ως Πύλη Εισόδου για LNG και Φ. Αερίου Από τη ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη»

Μητσοτάκης στις Βερσαλλίες: «Η Ελλάδα Έχει Σημαντικό Ρόλο να Παίξει ως Πύλη Εισόδου για LNG και Φ. Αερίου Από τη ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη»
energia.gr
Σαβ, 12 Μαρτίου 2022 - 16:25

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αναφορές στην ενέργεια κατά τη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης νέων προμηθευτών φυσικού αερίου για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η προοπτική αυτή καθιστά σημαντικό το ρόλο της Ελλάδος ως πύλης εισόδου LNG αλλά  και του φυσικού αερίου το οποίο έχει ανακαλυφθεί και ενδεχομένως να ανακαλυφθεί και άλλο στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Αναφέρθηκε, επίσης, στο έντονο ενδιαφέρον για την πρότασή του για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρεμπορική φυσικού αερίου. Μάλιστα, τόνισε ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επισήμανε, επίσης, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ, με αντιμετώπιση, όμως, των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, για τις οποίες ανέφερε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τους καταθέσει προτάσεις. 

Τέλος, προανήγγειλε, για την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις σημαντικότατες ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία. 

«Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδος ως πύλης εισόδου LNG και αερίου από την ΝΑ Μεσόγειο»  

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην αναφορά των συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη βούληση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες της Ρωσίας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε: «Στέκομαι στο “όσο το δυνατόν πιο σύντομα”, διότι νομίζω είναι κοινός τόπος ότι δεν μπορεί από τη μία στιγμή  στην άλλη να μηδενιστεί, όπως ενδεχομένως να ζητούσαν κάποιες χώρες, η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, ρωσικού πετρελαίου. Αλλά στέκομαι ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή  αγορά. 

Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί αφενός να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Εκεί η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει και ως πύλη εισόδου για LNG, υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά και ως χώρα υποδοχής τού φυσικού αερίου το οποίο έχει ανακαλυφθεί και ενδεχομένως να ανακαλυφθεί και άλλο στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Όπως σας έχω πει και σε άλλο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπάρχει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για την έναρξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου και πιστεύω ότι σε αυτή τη προσπάθεια που θα κάνουμε, να διαφοροποιήσουμε τις πηγές του φυσικού αερίου, έχουμε ένα κρίσιμο ρόλο να παίξουμε. 

Υπάρχει και μία ακόμα σημαντική εθνική διάσταση σε αυτήν την ιστορία του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν παραπάνω από το 20% του συνολικού στόλου καραβιών LNG παγκοσμίως. Είναι  παραπάνω από 150 καράβια LNG τα οποία ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Είναι και αυτή πιστεύω μια σημαντική εθνική διάσταση σε αυτή την ευρωπαϊκή προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο». 

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ» 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι χώρες της ΕΕ, έχουν, την ίδια στιγμή, συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουν όσο είναι δυνατόν, και στα πλαίσια του «Fit for 55», την προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες συνολικά. Αυτό, όπως τόνισε. για την περίπτωση της χώρας μας, σημαίνει -πρώτα και πάνω απ’ όλα- ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνοντας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει, στο τελευταίο της ανακοινωθέν, μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. 

«Στέκομαι ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να υπάρχει απλοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τουλάχιστον σε επίπεδο κατεύθυνσης προς τα κράτη-μέλη, για τη διαδικασία  αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δυστυχώς χρειαζόμαστε ακόμα πάρα πολύ χρόνο για να εγκαταστήσουμε μία ανεμογεννήτρια, ένα φωτοβολταϊκό  πάρκο. Αυτό δεν είναι μόνο μία ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας σήμερα. Όσο πιο πολύ μπει ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στο σύστημα παραγωγής ενέργειας, τόσο πιο φθηνή θα είναι η ενέργεια η οποία θα φτάνει τελικά στον καταναλωτή». 

«Έντονο ενδιαφέρον για την πρότασή μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρεμπορική φυσικού αερίου» 

Ως προς τις βραχυπρόθεσμες προτάσεις, ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στις Βερσαλλίες έγινε μία πολύ μεγάλη συζήτηση – κατά την οποία, όπως τόνισε, υπήρχε ένα έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη-μέλη- για την πρόταση την οποία κατέθεσε ο ίδιος στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. για μία ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου: 

«Και για αυτό και, μάλιστα, στην παράγραφο 12 των Συμπερασμάτων, μετά από αίτημά μου, γίνεται μία ρητή αναφορά πια στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Μαρτίου, το οποίο μάλιστα αναφέρει πολύ συγκεκριμένα ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η προτασή μου, η τιμή του αερίου έπεσε κατά 50% σε πέντε μέρες» 

Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «Το επιχείρημά μας είναι απλό αλλά πιστεύω και πειστικό: η αγορά αυτή έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να λειτουργεί με κανόνες αγοράς. Τι σημαίνουν οι κανόνες αγοράς; Ότι η τιμή προσδιορίζεται από την προσφορά και από τη ζήτηση. Είναι μία αγορά η οποία είναι θύμα κερδοσκοπίας. Και ενδεικτικά αναφέρω ότι μόλις τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, από τη στιγμή δηλαδή που δημοσιοποιήθηκε η πρότασή μου και το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αγορά φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 50%. Από περίπου 220 που ήταν πριν από πέντε μέρες, γύρω στο 115 είδα ότι βρίσκεται πριν από περίπου μία ώρα. 

Αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτή δεν είναι μια αγορά η οποία λειτουργεί ομαλά, ότι είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας και ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αφορά την αγορά του φυσικού αερίου». 

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού» 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τους καταθέσει προτάσεις και για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Γιατί έχει σημασία αυτό; Διότι η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από τη λεγόμενη οριακή τιμή του συστήματος. Την τελευταία δηλαδή μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα μπει στο σύστημα. Και σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου είναι αυτές οι οποίες καθορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Όταν σχεδιάστηκε η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάστηκε με αυτό τον τρόπο για να ενθαρρύνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είχε λογική αυτό όταν σχεδιάστηκε η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει μία βασική στρέβλωση και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Άρα έχουμε δύο πεδία, δύο δρόμους στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και όλοι αναγνωρίζουμε πια, όλες οι χώρες, ότι οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις είναι εκ των πραγμάτων πεπερασμένες και χρειάζεται μία πρόσθετη ευρωπαϊκή παρέμβαση. 

Δεν μπορώ να σας πω, μετά βεβαιότητος, ότι αυτή θα υλοποιηθεί. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών φαίνεται να τάσσονται υπέρ της ανάγκης να γίνει μια παρέμβαση και στην αγορά του φυσικού αερίου αλλά και στην αγορά τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το νέο πλαίσιο στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών» 

Ταυτόχρονα, ως προς τα εθνικά μέτρα, την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις σημαντικότατες ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία. 

Μάλιστα, τόνισε ότι «το γεγονός ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα αποκλειστικά εισαγόμενο, δεν μας καθιστά αμέτοχους στο πρόβλημα. Πρέπει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, να παρέμβουμε με έξυπνους τρόπους. Τονίζω, όχι με οριζόντιους τρόπους που θα τους ευνοήσουν τελικά όλους, και τους πιο προνομιούχους. Με έξυπνο τρόπο ώστε να ευνοήσουμε πρωτίστως τους λιγότερο προνομιούχους, τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτά θέλουμε να στηρίξουμε. Ανακοινώσεις θα έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση -για το νέο πρόσθετο μέτρο στήριξης- μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδος».