Η Maersk έκανε το αναμενόμενο βήμα εκποίησης της επένδυσής της στη ρωσική εταιρεία τερματικών σταθμών Global Ports. "Η AP Moller-Maersk, μέσω της APM Terminals, κατέχει μειοψηφικό μερίδιο (30,75%) της Global Ports Investments", ανέφερε σε ανακοίνωσή της. "Ενημερώσαμε σήμερα τους εταίρους μας στην κοινοπραξία και την GPI, ότι επιθυμούμε να λάβουμε μέτρα για να εκχωρήσουμε τις μετοχές μας μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις επιχειρησιακές προκλήσεις".

Παρά το γεγονός ότι είναι μέτοχος μειοψηφίας, η Maersk είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μαζί με τη ρωσική εταιρεία logistics Delos. Μια δήλωση στον ιστότοπο της Global Ports ανέφερε ότι η APM Terminals θα συνεχίσει να εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο και "να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της εταιρείας" μέχρι να ολοκληρωθεί η εκποίηση.

Η Global Ports λειτουργεί έξι τερματικούς σταθμούς στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης και δύο στη Φινλανδία. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει σταματήσει από το LSE.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί παρόμοια δράση που έλαβαν μια σειρά μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πετρελαϊκών Shell και BP, για να ξεφύγουν από συμφωνίες κοινοπραξίας στη Ρωσία. Το πώς θα αποχωρήσει η Maersk από την εταιρεία μένει να φανεί. Φαίνεται ότι η μόνη επιλογή που έχει στη διάθεσή της θα ήταν η πώληση του μεριδίου της στη Delos ή σε άλλη ρωσική εταιρεία, καθώς είναι πολύ απίθανο ένας μη ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης να επιδιώξει να επενδύσει αυτήν τη στιγμή.

Είναι πιθανό η Maersk απλώς να παραδώσει τις μετοχές της πίσω στην εταιρεία και να διαγράψει τη ζημία. Έχει ήδη σταματήσει να λαμβάνει οποιεσδήποτε κρατήσεις για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από ή προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και ανθρωπιστικών αγαθών, και έχει σταματήσει τη σιδηροδρομική μεταφορά μέσω Ρωσίας από την Κίνα.

Η Maersk απέκτησε το μερίδιό της στην Global Ports το 2012 και αρχικά είχε μεγάλες ελπίδες για τα τερματικά του ομίλου. Ωστόσο, ήδη η επιβολή κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 οδήγησε την εταιρεία να μην καταβάλει ποτέ μέρισμα.

capital.gr