Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης και για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά υψηλών τιμών στα καύσιμα κίνησης αφήνει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα υπάρξει πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Είπε ακόμη ότι «η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας», για να συμπληρώσει πως «όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες».

Εμπλουτισμός πακέτου

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπλουτιστεί το πακέτο των μέτρων στήριξης και με πρόσθετες παρεμβάσεις, πέραν της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, όπως επίσης και με την επιταγή ακρίβειας που έχει ήδη δρομολογηθεί. Όλα δείχνουν στο μέτωπο των καυσίμων, καθώς η εκτίναξη της αμόλυβδης πάνω από τα 2 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης στην περιοχή του 1,9 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1,6 ευρώ και ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονται, έχουν δημιουργήσει ακόμη ένα δυσβάστακτο βάρος στα νοικοκυριά.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι η έκταση των μέτρων στήριξης δεν θα αλλοιώνει την εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Βέβαια, πλέον είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο το πρωτογενές έλλειμμα να ξεπεράσει τον στόχο του 1,4% του ΑΕΠ, καθώς ήδη οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, λόγω του πολέμου, σε σχέση με πριν από 3-4 μήνες. Προς το παρόν, η δημοσιονομική επίπτωση που θα επιφέρουν τα μέτρα στήριξης δεν έχει «κλειδώσει», καθώς πολλά μέτωπα είναι ανοικτά και συγκεκριμένα:

Πρώτον, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι «κανόνες» που θα υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης) ή αν θα ακολουθηθεί λύση τύπου «Sure» για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Παράγοντες καθοριστικοί για το ποια και ποιας έκτασης θα είναι τα ελληνικά μέτρα στήριξης.

Δεύτερον, δεν έχει οριστικοποιηθεί η έκταση του προβλήματος. Με τα τεράστια σκαμπανεβάσματα στις τιμές της ενέργειας, δεν είναι καν σαφές πόσο θα πληρώσουμε το ρεύμα για τον Μάρτιο.

Τρίτον, δεν είναι γνωστή η διάρκεια της κρίσης. Το πιο αισιόδοξο σενάριο μιλάει πλέον για μέσο πληθωρισμό της τάξεως του 5%, ενώ άλλο, πιο απαισιόδοξο, ανεβάζει τον λογαριασμό στο 7%.

Το πακέτο μέτρων στήριξης είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει την «επιταγή ακρίβειας», δηλαδή μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση των φτωχότερων νοικοκυριών, με τους δικαιούχους να προσδιορίζονται βάσει περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Δεδομένη είναι επίσης η παράταση των επιδοτήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ενώ τα ποσά των επιδοτήσεων θα είναι σαφώς υψηλότερα τον Μάρτιο αν οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας παραμείνουν πάνω από τα 300 ευρώ. Βάσει της πορείας της τιμής, θα καθοριστεί και η επιδότηση του φυσικού αερίου.

Στις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχει ανοίξει πλέον ο δρόμος για την επιδότηση με μεγαλύτερα ποσοστά των ενεργοβόρων εταιρειών (το μέτρο είχε απορριφθεί στις αρχές του χρόνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Επίσης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρατείνει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και για το β' εξάμηνο του 2022, κάτι που θα προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 250 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")