Μαύρα μαντάτα για την πορεία της οικονομίας. Ανάπτυξη μόλις 2,2% και πληθωρισμό 11% προβλέπει το δυσμενές σενάριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το ήπιο σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,75% (από 3,58% που προέβλεπε το σενάριο αναφοράς προηγουμένως) και πληθωρισμό στο 7,43% (από 6,99% προηγουμένως), με το Γραφείο Προϋπολογισμού να προειδοποιεί σε κάθε περίπτωση για σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση ο πληθωρισμός με βάση των εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή συνεχίζει να κινείται ανοδικά (6,3% τον Φεβρουάριο 2022) εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της στέγασης (26,3%), των μεταφορών (8,8%) και των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών (7,2%).

Ηδη από τα μέσα του προηγούμενου έτους η διεθνής οικονομία έχει εισέλθει σε φάση έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ιδιαίτερα αυξημένης αβεβαιότητας, σημειώνει το Γραφείο. Σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει, ήρθε να προστεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία έχει δραματικές συνέπειες, όπως ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές στις υποδομές και το παραγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ανατροπές σε καθιερωμένες γεωπολιτικές ισορροπίες καθώς και σε σοβαρές οικονομικές αναταράξεις παγκόσμια.Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα επιβραδύνει τους ρυθμούς μεγέθυνσης. Τα προβλήματα θα είναι εντονότερα στην Ευρώπη όπου το μαζικό προσφυγικό κύμα, η αναθεώρηση των αμυντικών στρατηγικών και η προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα προκαλέσουν πρόσθετη επιβάρυνση στους κρατικούς προϋπολογισμούς».