Οι εξελίξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, με τους Αμερικανούς που πριν από λίγο καιρό ήσαν επιφυλακτικοί και θεωρούσαν το έργο μη βιώσιμο πλέον να δηλώνουν ότι το ξανασκέπτονται. Ο σχεδιασμός του EastMed προβλέπει την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά» είπε ο βοηθός γραμματεύς για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ Andrew Light, μετά από ερώτηση που εδέχθη σχετικά με την στάση των ΗΠΑ έναντι του EastMed. Ο κ. Light μίλησε στην Ουάσιγκτων στο 3ο συνέδριο για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ανεφέρθη εκτενώς στον ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή τόσο για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια όσο και για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν έχουμε μόνο την πράσινη μετάβαση, αλλά και την μετάβαση μακριά από την Ρωσσία» είπε.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο πρώην υπουργός Ενεργείας Γιάννης Μανιάτης όπου τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η μόνη εναλλακτική για απεξάρτηση από το ρωσσικό φυσικό αέριο μέσα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και των πιθανών στην Ελλάδα.

Επισήμανε δε ότι όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τον EastMed επιβεβαιώνουν ότι το έργο είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο, κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υπενθύμισε ότι έχει ενταχθεί στην λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ.