Η κακή κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας – πολύ χειροτέρα της Ρωσικής – δεν επιτρέπει στον Ερντογάν νέες προκλήσεις. Του αρκούν τα όσα υπέστη στον φράκτη του Έβρου προ διετίας και με την επακούμβηση της Ελληνικής φρεγάτας ΕΛΛΗΣ στο Αιγαίον που έστειλε την Τουρκική για επισκευή στα ναυπηγεία όταν επεχείρησε εμβολισμό της ιδικής μας.
Τα τραύματα αυτά της νεοθωμανικής μεγαλαυχίας δεν λησμονούνται εύκολα. Οι Αμερικανικές εγγυήσεις της εδαφικής ακεραιότητος της Ελλάδος και η αμοιβαία στρατιωτική συνεργασία με την Γαλλία εις περίπτωσιν επιθέσεως, είναι επίσης αποθαρρυντικοί παράγοντες παντός Τουρκικού οπορτουνισμού. Πάνω απ’ όλα η αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ιδίως η «υπεροχή αέρος» της Πολεμικής μας Αεροπορίας στους αιθέρες του Αιγαίου είναι γνωστά στους Τούρκους πασάδες και στεριανούς ναυάρχους της γείτονος. Το αμυντικό δόγμα της Ελλάδος εις περίπτωσιν προσβολής είναι γνωστόν: Γενίκευση των εχθροπραξιών!
Απομένει ευάλωτη, η Κύπρος, ως πεδίο Τουρκικών προκλήσεων αλλά η Μεγαλόνησος είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , η οποία δεν πρόκειται να καταπιεί κι άλλες προσβολές, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα αντιδράσει οικονομικώς - δια όσην αξία έχει τούτο .Αλλά σήμερα δεν θα είναι περίπατος η κάθοδος των Τουρκικών τανκς στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχει, εν τούτοις, καμία ελπίδα – έστω κι η παραμικρά - ότι η Τουρκική επεκτατικότης θα μειωθεί εις βάρος του Ελληνισμού, εξ αιτίας του γεύματος στην Πόλη. Πρόσφατη ήταν η νιοστή συνάντηση του κ. Αποστολίδη με την Τουρκική αντιπροσωπεία για τα μέτρα αποκαταστάσεως εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, που ουδέν απέφερε.
Εν τοιαύτη περιπτώσει πώς δικαιολογείται η αυτοπρόσκλησις του κ. Μητσοτάκη στην Πόλη , για το γεύμα στο Πέραν;
Πολλοί εκ των ασπόνδων φίλων και συμμάχων της Ελλάδος ενοχλούνται όταν δεν γίνεται προσπάθεια προσεγγίσεως των δύο πλευρών και διατυπώνουν διάφορες ιδέες όπως λχ. η συνεκμετάλλευση κι’ η άρση του εμπολέμου. Αυτούς επιχειρεί ο Έλλην πρωθυπουργός να διασκεδάσει κατά καιρούς και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προσεγγίσεως . Βεβαίως εις μάτην. Η Τουρκία ποτέ δεν επείσθη δια των διαπραγματεύσεων αλλά μόνον υπό καθεστώς ήττας. Ακόμη κι όταν ήταν «νικητής» στον Σαγγάριο.
Ο Ινονού πασάς επείσθη στην Λωζάννη το 1923 για την συνθήκη Ειρήνης, μόνο όταν στρατηγός Πάγκαλος ανασυγκρότησε την στρατιά του Έβρου και περίμενε το σήμα του Ελευθερίου Βενιζέλου να βαδίσει προς την Βασιλεύουσα και το μόνο που κέρδισε (ο Ινονού) ήταν ο θύλακας του Καραγάτς.
Ο αρχαίος κυνικός Δημώναξ, δεν είχε ούτε «ελπίδα μήτε φόβον» διότι απλούστατα αισθάνετο ελεύθερος. Το ίδιο κι οι σημερινοί Έλληνες. Διά τους Τούρκους υπάρχει σοβαρή αμφιβολία.