Ρωσικός πλούτος που φθάνει στα 213 δισ. δολάρια βρίσκεται «κρυμμένος» στις τράπεζες της Ελβετίας, όπως αποκαλύπτεται μετά τη -σπάνια- ρωγμή που προκάλεσαν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας στη μυστικότητα του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών (SBA) που επικαλείται το Reuters, εκτιμάται ότι σε λογαριασμούς offshore της Ελβετίας υπάρχει συνολικό ποσό ανάμεσα στα 150 και τα 200 δισ. ελβετικά φράγκα που ανήκει σε ρωσικά συμφέροντα.

Τα στοιχεία αποκαλύπτονται μετά την, απροσδόκητη, κατά πολλούς απόφαση της Ελβετίας να συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Κατά την SBA, το εκτιμώμενο ποσό είναι μικρό συγκριτικά με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων στην Ελβετία. Την περασμένη εβδομάδα οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, η UBS και η Credit Suisse, ανακοίνωσαν σχετικά περιορισμένα ανοίγματα στη Ρωσία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης Τόμας Γκοτστάιν δήλωσε ότι περίπου το 4% των assets πλουσίων πελατών που διαχειρίζεται η Credit Suisse ανήκει σε Ρώσους. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου 33 δισ. ελβετικά φράγκα, με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία των επίσημων ισολογισμών.

Στροφή στο Ντουμπάι

Εάν, όμως, η Ελβετία ήταν ο ένας ασφαλής «παράδεισος» για τους Ρώσους ολιγάρχες, ο άλλος είναι το Ντουμπάι. Σύμφωνα με το CNBC, όλο και περισσότεροι Ρώσοι μεγιστάνες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις, βρίσκουν καταφύγιο για τα περιουσιακά τους στοιχεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα ΗΑΕ δεν μετέχουν στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και ήδη από το 2021 προσέλκυαν μαζικά ρωσικά κεφάλαια. Εκτιμάται ότι από τα συνολικά 34 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν πέρσι στο real estate της χώρας μεγάλο μέρος προέρχεται από Ρώσους ολιγάρχες.

Σύμφωνα δε με τους New York Times, τουλάχιστον 38 επιχειρηματίες ή αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν κατέχουν δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι, αξίας άνω των 314 εκατ. δολαρίων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")