Η αύξηση των εσόδων για τη Fluxys, τον ελεγχόμενο μονοπωλιακό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου του Βελγίου, οφείλεται πρόσφατα στις μεταφορτώσεις ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που τελικά καταλήγουν σε αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας. και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης του IEEFA. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο τερματικός σταθμός LNG στο Zeebrugge, που

αρχικά σχεδιάστηκεγια να διασφαλίζει την ασφαλή παροχή φυσικού αερίου για το Βέλγιο και την Ευρώπη, έχει μετατραπεί σε τερματικό σταθμό πολλών αποστολέων που προμηθεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

«Η Fluxys και οι μέτοχοί της επωφελήθηκαν διευκολύνοντας τις ρωσικές εξαγωγές LNG στις αγορές της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε η Ana Maria Jaller-Makarewicz, ενεργειακή αναλύτρια της IEEFA Europe και συγγραφέας της έκθεσης. «Έχει επιδεινώσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και συμβάλλει στα περιθώρια κέρδους των ρωσικών έργων ορυκτών καυσίμων».

Το Κατάρ είναι ο κύριος προμηθευτής LNG στο Βέλγιο από το 2007, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του ρωσικού LNG από το εργοστάσιό του στο Yamal στην Αρκτική της Σιβηρίας από το 2018. Μια δεξαμενή αποθήκευσης αποκλειστικά για την υποστήριξη 20ετούς σύμβασης μεταφόρτωσης με την Yamal LNG ήταν κατασκευάστηκε στο Zeebrugge το 2019, επεκτείνοντας τη χωρητικότητα αποθήκευσης LNG του τερματικού σταθμού σχεδόν στο μισό. Από το 2021, σχεδόν το 90% των συνολικών εξαγωγών ΥΦΑ της Yamal που μεταφορτώθηκαν στο Zeebrugge έχουν αποσταλεί σε μη ευρωπαϊκές αγορές.

«Το Fluxys εργάζεται αναμφισβήτητα ενάντια στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, επιτρέποντας τη μεταφορά του ρωσικού LNG σε άλλες αγορές το χειμώνα, ακόμη και όταν τα αποθέματα στην Ευρώπη μπορεί να εξαντλούνται», δήλωσε ο Arjun Flora, διευθυντής χρηματοοικονομικής ανάλυσης της IEEFA Ευρώπης και συν-συγγραφέας του η αναφορά. «Η Fluxys επωφελείται από αυτό το εμπόριο, αναμφισβήτητα εις βάρος των ευρωπαίων καταναλωτών ενέργειας».