Η Σλοβακία έχει μία από τις υψηλότερες εξαρτήσεις από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και ενώ άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση εναλλακτικών προμηθειών, η Σλοβακία εξακολουθεί να διστάζει. Η εξάρτηση της Σλοβακίας από τη Ρωσία είναι πολύ υψηλή τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε πετρέλαιο.

 

Η Σλοβακία εισάγει περίπου το 87% του φυσικού αερίου και τα δύο τρίτα του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, αυτό καθιστά τη Σλοβακία μία από τις πιο ευάλωτες χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που σταματήσουν οι εισαγωγές.

Η απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι, ιδίως στην περίπτωση του πετρελαίου.

Τη Δευτέρα (21 Μαρτίου), ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις τόνισε ότι είναι «απαραίτητο» να αρχίσουμε να συζητάμε για ενεργειακές κυρώσεις.

«Μπορούμε οπωσδήποτε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο, καθώς είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό και μπορεί να αντικατασταθεί αρκετά εύκολα», δήλωσε.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Σλοβακίας, η Slovnaft, δήλωσε ότι θα μπορούσε να προμηθεύεται πετρέλαιο από το νότο μέσω του αγωγού Adria.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν ήδη συγκεκριμένα βήματα για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, όπως η γερμανική συμφωνία με το Κατάρ για παραδόσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου του.

Ο αναλυτής Karel Hirman επισημαίνει ότι η Σλοβακία έχει τεράστιες ευκαιρίες, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ή της ανάπτυξης της γεωθερμίας στη θέρμανση, που χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό φυσικό αέριο.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμη πραγματικά βήματα και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο.

euractiv.gr