Η Greenlink Interconnector θα προχωρήσει στην κατασκευή της υποθαλάσσιας και υπόγειας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 500 MW 190 χιλιομέτρων που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το έργο είναι ο πρώτος ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος φορέας διασύνδεσης στην Ευρώπη που υποστηρίζεται στο πλαίσιο

των ρυθμιστικών καθεστώτων ανώτατου ορίου και κατώτατου ορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και αντιπροσωπεύει συνολική επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η Partners Group, η οποία κατέχει την Greenlink για λογαριασμό των πελατών της, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο από μια κοινοπραξία ανώνυμων τραπεζών.

Οι χερσαίες εργασίες έχουν ξεκινήσει στο Wexford και στο Pembrokeshire και το έργο θα έχει περίοδο κατασκευής τριών ετών, πριν τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2024.

Η σύμβαση για τη μηχανική, την προμήθεια και την κατασκευή ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε κοινοπραξία που αποτελείται από τη Siemens Energy και τη Sumitomo Electric Industries.

Το έργο της Greenlink θα περιλαμβάνει ένα υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα HVDC μήκους 160 χιλιομέτρων, δύο σταθμούς μετατροπής, έναν σταθμό στο Great Island στο Wexford της Ιρλανδίας και χερσαία καλωδιακά έργα στο Wexford και στο Pembrokeshire της Ουαλίας.