Ο ολλανδικός τραπεζικός κολοσσός ING ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. «Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αρκετές προσιτές πράσινες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Michiel de Haan, επικεφαλής του ενεργειακού τομέα της ING.

 

«Αυτά τα βήματα δείχνουν ότι μιλάμε σοβαρά κι επιθυμούμε να θέσουμε τη χρηματοδότησή μας σε λειτουργία με στόχο να διευκολύνουμε την ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε ο de Haan.

Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 50% έως το 2025 και να μην χρηματοδοτεί πλέον νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ING στήριξε την απόφασή της στον οδικό χάρτη «Καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος αναφέρει ότι οι χώρες πρέπει να στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Ωστόσο, η ολλανδική τράπεζα δεν θα εγκαταλείψει εντελώς τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, καθώς θα συνεχίσει να επενδύει σε ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αλλαγή των επενδύσεων της ING αποτελεί μέρος της προσέγγισης Terra, η οποία, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, «κατευθύνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου προς την επίτευξη των καθαρών μηδενικών κλιματικών στόχων».

euractiv.gr