O ολλανδικός τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός όμιλος ING παίρνει θέση κατά των χρηματοδοτήσεων νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια κίνηση που υποδηλώνει την προσήλωσή του στην μάχη κατά της κλιματικής κρίσης αλλά και αυξάνει την πίεση στις εταιρείες του κλάδου.

Παράλληλα, η απόφαση της ING αποτελεί συμόρφωση με τις αρχικές εκκλήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), για διακοπή της χρηματοδότησης νέων έργων ορυκτών καυσίμων, με στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Βέβαια, προ ημερών, ο ΙΕΑ στο πακέτο των 10 προτάσεών του για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, δεν δίστασε να προτείνει την καταφυγή στα ορυκτά καύσιμα ως μέσο για να αμβλυνθούν τα προβλήματα που προκαλεί η ραγδαία άνοδος των τιμών στην ενέργεια.

Υπό το φως των τελευταίων αποφάσεων  η ING θα πάψει να χρηματοδοτεί έργα που εγκρίθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ενεργειακές εταιρείες, έστω και αν καταργεί ήδη σταδιακά τη χρηματοδότηση του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου (το σχέδιο υλοποιείται σταδιακά, με στόχο τη μείωση της χρημτοδότησης κατά 12% ή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ έως το 2025) και στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε δανεισμό εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα σχεδιάζει αύξηση κατά 50% της χρηματοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2025, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που κατέγραψε το 2021, όταν οι χρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 26% στα 7,3 δισεκ. ευρώ.