Κοινή προμήθεια αερίου και LNG αναμένεται να εγκρίνουν οι 27 ηγέτες

Διχασμένοι ως προς την έκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την εμβέλεια της πανευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση προσέρχονται οι ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής.

Το ευρωπαϊκό ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας έχει βγει από το τραπέζι (το απέσυρε οριστικά, και με ηχηρό τρόπο, χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς), η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου παραμένει στην ατζέντα του Νότου, αλλά απορρίπτεται από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τους «φειδωλούς» του Βορρά, ενώ η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. υποστηρίζεται από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, αλλά συναντά ισχυρές επιφυλάξεις στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτο το Παρίσι.

Σ’ αυτό το κάδρο, τα τελευταία μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο δείχνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα, θα εγκρίνει στην κατεύθυνση αυτή τη σύσταση της «Task force» που εισηγείται η Κομισιόν για να διαπραγματευθεί την προμήθεια αερίου για όλα τα κράτη, και θα δώσει το «πράσινο φως» για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, προκειμένου με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο ζήτημα που διχάζει είναι η ταχύτητα και τα μέσα ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε κατηγορηματικά χθες το ενεργειακό εμπάργκο, προειδοποιώντας πως μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε με ύφεση όχι μόνον τη Γερμανία, αλλά όλη την Ευρώπη.

«Μια διακοπή της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι εφικτή από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Σολτς από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, υποσχόμενος, πάντως, ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

«Με βεβιασμένες κινήσεις όμως η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση και θα απειλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας «δεν πρέπει να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο απ’ ό,τι τη Ρωσία».

Ενιαία παρέμβαση στην αγορά ζητεί η Ιταλία

Η κρίση απαιτεί ενιαία παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Χρειάζονται επιπλέον μέτρα, αλλά η απάντηση προς υπεράσπιση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει να φτάσουμε», τόνισε, «σε μια πραγματικά ενιαία διαχείριση της αγοράς της ενέργειας: Με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη κοινής αγοράς και αποθήκευσης ενέργειας, στην αύξηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και σε ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό σημείο, ξεκινήσαμε διάλογο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τη σχέση της τιμής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σε έναν βαθμό παράγεται από εναλλακτικές πηγές», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε επίσης ότι η Ε.Ε. θα επαναλάβει τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, αλλά ούτε εκεί αναμένονται γρήγορα βήματα. «Είναι», είπε, «μια διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, για μια πραγματική και λειτουργική ολοκλήρωση».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")