Η Μόσχα θα προσπαθήσει να βρει λύση ώστε η Σερβία να μην πληρώνει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στις 24 Μαρτίου

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά αέριο σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε νωρίτερα ότι η πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Έχει δίκιο – αυτό μπορεί πραγματικά να είναι μια προβληματική κατάσταση».

Αναφέροντας τη Βουλγαρία ως παράδειγμα, είπε ότι η Σόφια ενήργησε «με εχθρικό τρόπο» προς τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, «είτε το θέλουν είτε όχι».

«Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τη Σερβία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και οι ανησυχίες της Σερβίας θα είναι προτεραιότητα για εμάς», είπε ο Πεσκόφ.

Η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Σερβία έχει καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία υπό την πίεση της Δύσης, αλλά στην πράξη δεν ευθυγραμμίστηκε με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ επιβάλλοντας κυρώσεις.

Για παράδειγμα, ενώ η Ευρώπη έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα, η Σερβία αύξησε τον αριθμό των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών μέχρι μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν τις μείωσαν μετά από έντονη κριτική.

Το Reuters ανέφερε ότι μετά την απόφαση του Πούτιν, ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης ήδη εκφράζει ανησυχίες για τονενεργειακό εφοδιασμό. Η τιμή αναφοράς για τη γερμανική παράδοση το επόμενο έτος είναι αυξημένη κατά 8% μετά τις δηλώσεις του Πούτιν, αφού ήδη τετραπλασιάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες.

Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πελάτες αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: να μην πληρώσουν σε ρούβλια και να κινδυνέψουν να μην λάβουν φυσικό αέριο ή συμμορφωθούν και ρισκάρουν υψηλότερες τιμές καθώς τα συμβόλαια επαναδιαπραγματεύονται και οι πιο ευνοϊκές μακροπρόθεσμες συμφωνίες καταργούνται.

Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δεδομένου ότι οι πρωτεύουσες της ΕΕ εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τον αντίκτυπο. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται αξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε στο EURACTIV πηγή κοντά στο θέμα.

Εκνευρισμός ουκρανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στο Happy TV ότι δεν υπάρχει δίλημμα εάν η Σερβία είναι στο πλευρό της Ρωσίας και επικαλέστηκε μια δημοσκόπηση που ισχυριζόταν ότι το 6% των πολιτών ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας και το 40% με τη Ρωσία.

Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Σερβία, η οποία την χαρακτήρισε ως «ανήθικη πολιτική χειραγώγηση».

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο πολιτικός αφήνει τη φαντασία του να αγριέψει. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο σερβικός λαός, ο οποίος έχει μακρά παράδοση στον αγώνα για την ελευθερία, δεν μπορεί a priori να υποστηρίξει τις ενέργειες του εξαγριωμένου καθεστώτος του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν, ο οποίος είναι μια σύγχρονη ενσάρκωση του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Η πρεσβεία βρίσκει «απολύτως ανήθικες τις προσπάθειες να εξαναγκάσουν τους απλούς ανθρώπους στη Σερβία να υποστηρίξουν τη δολοφονία παιδιών της Ουκρανίας, τους βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων και μαιευτηρίων και κατεδάφιση πόλεων και με αυτόν τον τρόπο αμαυρώνουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του αδελφού και φιλελεύθερου σερβικού λαού».

Χθες στο Βελιγράδι έγινε άλλη μια διαδήλωση υπέρ της Ρωσίας με διαδηλωτές να κρατούν πανό που έγραφαν «Η Κριμαία είναι Ρωσία» και «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης διαδήλωσης, κυμάτισαν ρωσικές σημαίες και πέταξαν σημαίες της ΕΕ στο έδαφος.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έχει προειδοποιήσει έντονα για τους δεσμούς της Σερβίας με τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι διακινδυνεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής

«Η Σοβιετική Ένωση έχει μεταμορφωθεί σε χταπόδι, με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο κέντρο της και τα πλοκάμια της να εκτείνονται στο Ντονμπάς, την Κριμαία, την Υπερδνειστερία, τη Νότια Οσετία […] Η πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ένα χταπόδι με τη Σερβία στο κέντρο της, μια σερβική οντότητα στη Βοσνία , ένα σερβικό [πολιτικό] υποκείμενο στο Μαυροβούνιο που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της χώρας και τις παράνομες δομές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Κούρτι.

Σιωπή της ΕΕ για την τουρκική στάση

Μια άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα που δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι η Τουρκία, η οποία έχει επίσης αφήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο της στη Ρωσία.

Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε σθεναρά τη Σερβία ότι δεν εναρμονίστηκε με τις κυρώσεις της ΕΕ, παρέμεινε σιωπηλό όσον αφορά στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη ότι όλοι οι Σύμμαχοι θα πρέπει να υιοθετήσουν κοινή γραμμή για τις κυρώσεις.

«Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν “διαρροές” όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

(από EURACTIV.gr)