Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Endesa κέρδισε τα δικαιώματα κατασκευής και σύνδεσης ενός μεγα-συγκρότημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύνδεση 224 MVA στο Pego, στην κεντρική Πορτογαλία, που κάποτε χρησιμοποιούταν από το κλειστό πλέον εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Pego με καύση άνθρακα 628 MW. Η εταιρεία κοινής ωφελείας εξασφάλισε τα δικαιώματα σε δημόσιο διαγωνισμό και είπε την Παρασκευή ότι θα χρησιμοποιήσει

το σημείο σύνδεσης για να συνδέσει ένα υβριδικό συγκρότημα που αποτελείται από ένα ηλιακό πάρκο 365 MWp και ένα αιολικό πάρκο 264 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS) 168,6 MW και ηλεκτρόλυση 500 kW για παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ο ηλεκτρολύτης θα χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα ισχύος που δεν μπορεί να διαχειριστεί το BESS, ανακοίνωσε η Endesa.

Η ισπανική εταιρεία θα επενδύσει 600 εκατομμύρια ευρώ (658 εκατομμύρια USD) στο έργο χωρίς να βασίζεται σε επιδοτήσεις και θα δημιουργήσει 75 άμεσες θέσεις εργασίας. Είπε ότι έχει ήδη σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση των εργαζομένων του εργοστασίου Pego και των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το πώς να κατασκευάζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναπτύσσουν ψηφιακές και άλλες δεξιότητες.

Η Endesa διαχειριζόταν το εργοστάσιο του Pego παράλληλα με την TrustEnergy, μια κοινοπραξία 50/50 μεταξύ της γαλλικής Engie SA και της ιαπωνικής Marubeni Corp, πριν κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου 2021. Η πρότασή της στον διαγωνισμό για την Pego's Η σύνδεση στο δίκτυο ευνοήθηκε έναντι αυτών που υπέβαλαν οι Tejo Energia SA, EDP Renovaveis SA, Greenvolt - Energias Renovaveis SA, Brookfield Ltd & Bondalti SA και Voltalia SA.

Για να κερδίσει στον διαγωνισμό, μια πρόταση έπρεπε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είτε πρόκειται για παραγωγή ενέργειας είτε για παραγωγή ανανεώσιμων αερίων και συνθετικών καυσίμων, και περιλαμβάνει ένα σχέδιο θέσεων εργασίας και προγράμματα κατάρτισης, μεταξύ άλλων κριτηρίων. Ένα μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου με καύση άνθρακα και της έναρξης ενός νέου έργου θα έκανε επίσης μια πρόταση να ξεχωρίσει, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα της Πορτογαλίας.

Η Endesa δεν ανακοίνωσε πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο της συγκρότημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν η εταιρεία κοινής ωφελείας ανακοίνωσε τον Μάιο του περασμένου έτους το σχέδιό της για την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο Pego, ένα αιολικό πάρκο δεν ήταν μέρος του έργου. Το συγκρότημα επρόκειτο να διαθέτει φωτοβολταϊκό αγρόκτημα 650 MW, BESS 100 MW και ηλεκτρολύτη.