ΣΤΑ «ΜΑΧΑΙΡΙΑ» βρίσκονται αυτή τη στιγμή Ρωσία και Δύση ως προς τον τρόπο πληρωμής των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου, καθώς το Κρεμλίνο επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο που θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του μηνός, με Ρώσο βουλευτή να προειδοποιεί ότι η άρνηση του G7 να πληρώσει σε ρούβλια ισοδυναμεί με διακοπή της ρωσικής ροής ενέργειας

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. δεν υπήρξε κοινή θέση απέναντι στο ρωσικό αίτημα ότι οι «εχθρικές» χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλι και όχι σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο, στον απόηχο της συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ για την προμήθεια αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Η ρωσική κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση και η Gazprom, που καλύπτει το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον Βλ. Πούτιν έως τις 31 Μαρτίου.

Ο Ιβάν Αμπράμοφ, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ρωσικής Βουλής, δήλωσε ότι μία άρνηση του G7 να πληρώσει σε ρούβλι θα οδηγήσει σε μονομερή διακοπή της προσφοράς. Οι υπουργοί Ενέργειας από το G7 απέρριψαν το ρωσικό αίτημα για πληρωμή σε ρούβλι. Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία αυξήθηκαν έως 20% χθες.

Προσφορά πετρελαίου

Αναφορικά με το πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αυξήσει την προσφορά του, ενώ τα ΗΑΕ αντεπιτέθηκαν, με τον υπουργό Ενέργειας να λέει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποεπενδύσεις και να προωθεί κανείς τις ΑΠΕ και στη συνέχεια να ζητά αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια μιας κρίσης - χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Ωστόσο, οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά χθες πάνω από 7%, η τιμή brent κινείτο κοντά στα 111 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού κοντά στα 105 δολάρια.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")