Άλμα κατά 5,07% σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς από αύριο Παρασκευή, οι «μη φιλικές χώρες» – δηλαδή κυρίως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε - θα χρειαστεί να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια προκειμένου να συνεχίσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όπως προβλέπει το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν (βλ. εδώ). Έτσι, αργά σήμερα το απόγευμα το φυσικό αέριο με παράδοση Μαΐου είχε φτάσει στα 125,906 ευρώ η ΜWh στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, σημειώνοντας άνοδο 4%

 

Ωστόσο, η ανακοίνωση, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, του σχεδίου Μπάιντεν να αποδεσμεύσει 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ (βλ. εδώ) έριξε αρχικά κατά 5,9% τις τιμές του αμερικανικού αργού, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι ωστόσο στις 18.30 ώρα Ελλάδας η πτώση είχε περιοριστεί το 4%. Πάντως, στις 8:53 μμ ώρα Ελλάδος η πτωτική τάση διευρύνθηκε, στα 5,34%, αγγίζοντας τα 102,06 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο τύπου Brent έχανε 4.93%, φτάνοντας στα 107.86 δολ. ανά βαρέλι.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου, είπε η Τζίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στους Financial Times, για να συμπληρώσει ότι κάποιες χώρες «επαναδιαπραγματεύονται» το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνονται για το διεθνές εμπόριο.