Ισπανία-Πορτογαλία: Κοινό Σχέδιο Επιβολής Ανώτατων Τιμών Φυσικού Αερίου για τις Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής

Ισπανία-Πορτογαλία: Κοινό Σχέδιο Επιβολής Ανώτατων Τιμών Φυσικού Αερίου για τις Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής
energia.gr
Παρ, 1 Απριλίου 2022 - 12:11

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υπέβαλαν κοινή πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ορίζει τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στα 30 ευρώ ανά MWh για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, με στόχο τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το ισπανικός πρακτορείο ειδήσεων και η  El País. Αυτό επιβεβαίωσε την Πέμπτη (31 Μαρτίου) η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα κατά

τη διάρκεια του ταξιδιού της στο El Bierzo στη βορειοανατολική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα El País.

«Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό έγγραφο (…) έχουμε προτείνει τη φθηνότερη τιμή φυσικού αερίου στην οποία αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνει η προσαρμογή, 30 ευρώ ανά MWh, αλλά είναι ένα από τα τεχνικά στοιχεία της πρότασης που πρέπει να συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Ριμπέρα.

«Δεν έχουμε κάνει ακόμη κάτι περισσότερο από το να ξεκινήσουμε τις εργασίες με την Επιτροπή, γι’ αυτό θα ήθελα να ζητήσω ηρεμία και υπομονή», πρόσθεσε.

Το κοινό έγγραφο, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι το μέτρο θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ήδη δηλώσει τη Δευτέρα (28 Μαρτίου) ότι οι δύο χώρες θα υποβάλουν «σύντομα» ένα «έκτακτο και προσωρινό» μέτρο για τον καθορισμό μιας τιμής αναφοράς για το φυσικό αέριο.

Η πρόταση ήρθε αφού η Ισπανία και η Πορτογαλία συμφώνησαν μια «ιβηρική εξαίρεση» που θα επέτρεπε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Η κοινή πρόταση, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Publico, θεωρεί ότι τα 30 ευρώ είναι μια «κανονική τιμή για την προ κρίσης εποχή».

Η εκθετική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του άνθρακα είναι ο κύριος λόγος πίσω από αυτή την ατελείωτη αύξηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις αισθάνονται τον αντίκτυπο που έχει η αύξηση των τιμών στη χονδρική αγορά της Ισπανίας.

Η πρόταση που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες από τον Σάντσεθ και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, δεν θα επιφέρει αύξηση του ελλείμματος των τιμολογίων ούτε θα έχει αντίκτυπο στους δημόσιους λογαριασμούς. Θα απορροφηθεί από το ίδιο το σύστημα, δήλωσαν και οι δύο.

Με την εφαρμογή αυτού του ανώτατου ορίου των 30 €/MWh στο φυσικό αέριο για τους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά και στις δύο ιβηρικές χώρες θα είναι περίπου 120 €/MWh – πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή που υπερβαίνει τα 220 €/MWh.

euractiv.gr