Οι συντριπτικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, στη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, ως γνωστό στοχεύουν στο γονάτισμα και στη διάλυση της ρωσικής οικονομίας. Η πτώση της αξίας του ρουβλιού και όλες οι συνέπειες που αυτή η υποτίμηση συνεπάγεται – πληθωρισμός, μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων πολιτών, αύξηση του χρέους (δημοσίου και εταιρικού) σε ξένο νόμισμα, αύξηση των επιτοκίων, μείωση των επενδύσεων, αύξηση της ανεργίας, ύφεση στην οικονομία – αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των κυρώσεων. Βεβαίως υπάρχουν και πληθώρα άλλων στόχων στους οποίους αποσκοπούν οι οικονομικές κυρώσεις

Βρισκόμαστε δηλαδή στην κυριολεξία σε οικονομικό πόλεμο. Κάθε πλευρά χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της. Η Ρωσία προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δυσμενείς επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων και ακόμη περισσότερο να τις ακυρώσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα που διαθέτει. Είναι γνωστόν, ότι η οικονομική δύναμη της Ρωσίας έναντι των Ευρωπαίων είναι τα ενεργειακά αγαθά που εξάγει και κυρίως το φυσικό αέριο.

Το πρώτο αντίμετρο που έθεσε σε εφαρμογή η Ρωσία είναι η απαίτηση να καταβάλλεται το τίμημα των εξαγωγών του φυσικού αερίου, από τις 48 “εχθρικές χώρες” που συμμετέχουν στις οικονομικές κυρώσεις, στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας. Η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης περιγράφει και το μηχανισμό μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση από αυτές που προβλέπονται στα ισχύοντα συμβόλαια.

Απλά οι εταιρείες που αγοράζουν φυσικό αέριο θα ανοίξουν κάθε μια λογαριασμό (ονομάζεται λογαριασμός “Κ”) στην ρωσική τράπεζα Gazprom Bank (που έχει εξαιρεθεί από τον αποκλεισμό του SWIFT) σε ρούβλια. Εκεί θα καταθέτουν το αντίτιμο της αξίας του φυσικού αερίου σε δολάρια ή ευρώ ζητώντας τη μετατροπή τους σε ρούβλια.

Αφού γίνει η μετατροπή (με βάση ποια ισοτιμία;) σε ρούβλια από την Gazprom Bank σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, θα πιστώνονται οι λογαριασμοί των ξένων εταιρειών και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο λογαριασμό της Gazprom που είναι ο πωλητής του φυσικού αερίου και η οποία θα συνεχίσει την προμήθεια. Αν δεν προσαρμοσθούν οι ξένες εταιρείες σε αυτό το αίτημα, η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθεια.

Τι επιδιώκει ο Πούτιν

Πριν περάσουμε να εξετάσουμε ορισμένα ζητήματα, οικονομοτεχνικά και πολιτικά, θα πρέπει να πούμε ότι το πρώτο επιχείρημα των Δυτικών είναι ότι πρόκειται για ωμό εκβιασμό και για παραβίαση των υπογεγραμμένων συμβάσεων. Οι Ρώσοι απάντησαν προβάλλοντας το υπέρτατο εθνικό συμφέρον της χώρας. Δεν θα υπεισέλθω στην ανάλυση των επιχειρημάτων ηθικού περιεχομένου.

(η συνέχεια στο slpress.gr)