«Όχι» Από Γερμανία σε Άμεση Πλήρη Διακοπή Ενεργειακών Εισαγωγών Από τη Ρωσία – Υπέρ Γαλλία και Ιταλία

«Όχι» Από Γερμανία σε Άμεση Πλήρη Διακοπή Ενεργειακών Εισαγωγών Από τη Ρωσία – Υπέρ Γαλλία και Ιταλία
energia.gr
Δευ, 4 Απριλίου 2022 - 16:57

Απορρίπτει το ενδεχόμενο της πλήρους διακοπής κάθε εισαγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγός του κεντρώου, συγκυβερνώτος Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, επικαλούμενος το τεράστιο κόστος που θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με τον Λίντνερ, η άμεση διακοπή εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία «θα έπληττε οικονομικά περισσότερο την ΕΕ και λιγότερο τη Μόσχα».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα ήθελε να εικάσει το κατά πόσον η ΕΕ θα αποφασίσει συνολική απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.

Αν και τόνισε ότι ο ίδιος και η γερμανική κυβέρνηση στηρίζουν τη διακοπή όλων των οικονομικών δεσμών ΕΕ - Ρωσίας, ωστόσο επισήμανε το Βερολίνο πιστεύει ότι οι κλάδοι του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα θα έπρεπε να εξαιρεθούν από μια τέτοια κίνηση.

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουΐτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Η χώρα μου δεν κάνει πίσω, ούτε σε ό, τι αφορά της κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, ιδίως μετά τις θηριωδίες της Μπούτσα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής, τίθενται υπέρ της άμεσης απαγόρευσης εισαγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, γνώμη την οποία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε αντίθεση με τη Γερμανία – αλλά και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ – που τάσσεται υπέρ της σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα.