ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ πρωτοπόρος στην κλιματική πολιτική. Από το 2020 είναι εταίρος της Γερμανίας για την παραγωγή και προμήθεια πράσινου υδρογόνου. Πρόκειται για το Μαρόκο, στο οποίο το Βερολίνο εναποθέτει πολλές ελπίδες για την απαγκίστρωσή του από τα ορυκτά καύσιμα. Μέχρι το 2030 πάνω από το μισό της ενέργειας του Μαρόκου θα καλύπτεται από ΑΠΕ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ φιλοδοξίες του Μαρόκου φθάνουν μέχρι και στον στόχο να καταλάβει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Αυτό θα βοηθήσει τη Γερμανία, με την οποία υπάρχει και σχετική συμφωνία.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ τράπεζα ανάπτυξης KfW θα υποστηρίξει την κατασκευή μιας πράσινης μονάδας υδρογόνου με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Ο Ζεμπάστιαν Φαγκτ, από το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν που πρόσκειται στους Φιλελεύθερους, βλέπει τα σχέδια με το υδρογόνο με σκεπτικισμό, γιατί η χώρα υποφέρει από ξηρασία.

«ΕΝΑ ΑΠΟ τα συστατικά του υδρογόνου είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομα, το νερό. Και το Μαρόκο πρέπει να αποκτήσει αυτό το νερό μέσω αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Γι’ αυτό χρειάζεται επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Για μια ξηρή χώρα, όπως το Μαρόκο, αυτό σημαίνει ότι για να παραχθεί μια μονάδα πράσινου υδρογόνου, χρειάζεται μια δυσανάλογη ποσότητα ενέργειας, που σημαίνει ότι είναι πολύ περίπλοκο και ακριβό για το Μαρόκο να παράγει αυτό το πράσινο υδρογόνο».

ΑΛΛΑ ΤΟ Μαρόκο συνεχίζει να επενδύει και σε ορυκτά καύσιμα. Το 2018 ξεκίνησε να λειτουργεί ένας νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη νοτιοδυτική παράκτια πόλη Σάφι και σε εξέλιξη είναι κατασκευαστικές εργασίες με τον κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη Νιγηρία, για έναν αγωγό φυσικού αερίου κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Αφρικής.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η άλλη θολή εικόνα του Μαρόκου ως πρωταθλητή του κλίματος που κάνει τη συνεργασία με τη Γερμανία στο υδρογόνο δίκοπο μαχαίρι. Γιατί μόνο το ήμισυ των αναγκών του Μαρόκου σε ενέργεια θα καλυφθεί από ΑΠΕ, το υπόλοιπο από ορυκτά καύσιμα. «Που σημαίνει ότι εάν η Γερμανία θέλει να πάρει ενέργεια από το υδρογόνο για να γίνει ενεργειακά ουδέτερη, θα λείψει στο Μαρόκο και θα καίει όλο και περισσότερο άνθρακα και φυσικό αέριο» λέει ο Σεμπάστιαν Φαγκτ. «Από τη μια, περισσότερη πράσινη ενέργεια, και από την άλλη, περισσότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")