Ο Eπικεφαλής της Enel Kατηγορεί την Eνεργειακή Πολιτική της ΕΕ για την Εξάρτηση από τις Εισαγωγές Φυσικού Αερίου

Ο Eπικεφαλής της Enel Kατηγορεί την Eνεργειακή Πολιτική της ΕΕ για την Εξάρτηση από τις Εισαγωγές Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 5 Απριλίου 2022 - 10:22

Ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στον κόσμο έχει χτυπήσει καμπανάκι για την ενεργειακή πολιτική πολιτική της  ΕΕ, λέγοντας ότι το μπλοκ θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει «επιθετικά» την εξάρτησή του από το εισαγόμενο αέριο εδώ και πολύ καιρό. Ο Francesco Starace, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Enel, προέτρεψε τα κράτη-μέλη να στραφούν γρήγορα σε άλλες πηγές ενέργειας

προκειμένου να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, μετά την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εκδώσει τιμολόγια φυσικού αερίου σε ρούβλια που ενίσχυσε τις εντάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την περασμένη εβδομάδα απαιτώντας από τα έθνη που θεωρούνται «μη φιλικά» να πληρώσουν για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια από τον Απρίλιο, χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό στο ρωσικό νόμισμα στη Gazprombank, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν διακοπή των προμηθειών.

Ο Starace, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της κρατικά ελεγχόμενης Enel από το 2014, είπε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την ενεργειακή τους εξάρτηση από τρίτες χώρες πριν από χρόνια.

«Αυτή είναι η σειρά της Ρωσίας, αλλά ας μην ξεχνάμε τι συνέβη στη Λιβύη πριν από 10 χρόνια», πρόσθεσε. «Από πού έρχεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι ένα πρόβλημα».

Είπε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί «την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή το αέριο, με καλύτερο και πιο επιθετικό τρόπο».

Ο Starace προέτρεψε τα ευρωπαϊκά έθνη να απελευθερωθούν από «φυσικούς δεσμούς» με άλλες χώρες κατασκευάζοντας μονάδες επαναεριοποίησης και μισθώνοντας πλωτές για την επεξεργασία θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι που θα τους επέτρεπε να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες και να κόψουν τους δεσμούς με σταθερούς αγωγούς.

Τους κάλεσε επίσης να επιταχύνουν τη μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αναγνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί.

«Η καύση αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι εντελώς ανόητη». . . Τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη, το αέριο είναι πολύτιμο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται όπου είναι αναντικατάστατο», είπε ο Starace.

«Φυσικά αυτά τα πράγματα απαιτούν λίγο χρόνο, επομένως πρέπει να κάνετε τα πράγματα με τη σειρά σπουδαιότητας», πρόσθεσε. «Και σαφώς πρέπει πρώτα να επιβιώσεις και μετά να προσπαθήσεις να μειώσεις την εξάρτησή σου».

Η Enel, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 62 δισ. ευρώ και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, σχεδιάζει να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.

Υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση της παραγωγής ηλιακών πάνελ στη Σικελία εντός του πλαισίου του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ.

Η ΕΕ ελπίζει να αυξήσει τη χωρητικότητά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις 600 τεραβατώρες έως το 2030, ένα χρονοδιάγραμμα που έχει δεχθεί επικρίσεις από επιχειρήσεις και πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη λόγω των πιθανών επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας και της αύξησης του κόστους που συνδέεται με τη μετάβαση.

Αλλά για το Starace, «το κόστος είναι όταν αγοράζετε αέριο, το καίτε και τελειώνει». . . Όταν βάζεις τα χρήματά σου σε κάτι που παραμένει στα χέρια σου και συνεχίζει να παράγει ενέργεια, αυτό είναι επένδυση».

Το φυσικό αέριο, κυρίως ρωσικό, αποτελεί το 40% του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας.

Ο Starace επέμεινε ότι «δεν δαιμονοποιούσε τη Ρωσία», λέγοντας ότι το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο με «οποιοδήποτε άλλο μέρος».

Η Enel έχει έκθεση 300 εκατ. ευρώ στη Ρωσία, όπου απασχολεί 1.500 άτομα στους τρεις μεγάλους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς συνδυασμένου κύκλου που χρησιμοποιούν αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το οικιακό δίκτυο και την παροχή θέρμανσης σε τρεις μεγάλες πόλεις.

Ο Starace ήταν ένας από την ομάδα διευθυντικών στελεχών που ενθουσίασε την κυβέρνηση της Ρώμης τον Ιανουάριο παρακολουθώντας μια τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν για να συζητήσουν την επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των χωρών.

Ο Starace είπε ότι δεν περίμενε "αυτό το είδος κλιμάκωσης" εκείνη τη στιγμή και ότι ο Enel έψαχνε να φύγει από τη χώρα. «Εάν μπορούμε να πουλήσουμε, τότε θα αποχωρήσουμε», πρόσθεσε.

«Διαφορετικά πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να συνεχίσουμε ούτως ή άλλως, να εγγυηθούμε τη σωστή λειτουργία αυτών των μονάδων».