Η ΕΕ Aπειλεί με Kυρώσεις στα Ρωσικά Ορυκτά Καύσιμα – «Όχι» της Αθήνας για το Φυσικό Αέριο

Η ΕΕ Aπειλεί με Kυρώσεις στα Ρωσικά Ορυκτά Καύσιμα – «Όχι» της Αθήνας για το Φυσικό Αέριο
energia.gr
Τετ, 6 Απριλίου 2022 - 13:08

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι η Ένωση θα πρέπει σύντομα να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της Ρωσίας, καθώς κατηγόρησαν τη Μόσχα για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, ιδίως στην πόλη Μπούχα. Οι δηλώσεις, που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, υπό το φως του νέου πακέτου κυρώσεων που εστιάζει στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

 

Η ΕΕ πρέπει επίσης να επιβάλει κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Ρωσία «αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι θάνατοι αμάχων στην Μπούχα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ήταν «εγκλήματα πολέμου» και «μια ακόμη απόδειξη ότι η ρωσική κτηνωδία κατά του λαού της Ουκρανίας δεν έχει όρια», είπε.

«Εμείς, η ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας. Θα δούμε την πραγματικότητα. Πρέπει να υπάρξουν, και θα υπάρξουν, σοβαρές συνέπειες για όλους τους υπεύθυνους», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε αυτό, λέγοντας: «Θα θέσουμε προ των ευθυνών τους όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου. Οι δράστες πρέπει να πληρώσουν μετά τον Μπούχα περισσότερο από ποτέ».

Η ίδια δήλωσε ότι η ΕΕ σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει τις «έξυπνες» κυρώσεις που θα πλήξουν τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άνθρακας, ναυτιλία και οδικές μεταφορές στο στόχαστρο των επόμενων κυρώσεων της ΕΕ
Ένα σύνολο νέων σαρωτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών άνθρακα, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.

Η τελευταία δέσμη μέτρων, είπε, «δεν θα είναι οι τελευταίες μας κυρώσεις».

«Ναι, τώρα έχουμε απαγορεύσει τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να εξετάσουμε και το πετρέλαιο. Και θα πρέπει να εξετάσουμε τα έσοδα που αποκτά η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα», είπε.

Οι εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα της Ρωσίας αποτελούν τις βασικές πηγές εξωτερικών εσόδων της, με την ΕΕ να είναι ο κύριος πελάτης της.

Όχι της Αθήνας στο φυσικό αέριο

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης είπαν στη EURACTIV Ελλάδας ότι η Αθήνα αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς η εξάρτηση της Ελλάδας από αυτό είναι μεγάλη.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, το 25% του πετρελαίου της και το 45% του άνθρακα της.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης από εισαγωγές και την πέμπτη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Ειδικότερα, η χώρα μας το 2020 εισήγαγε το 81,4 % των ενεργειακών προϊόντων που κατανάλωσε, έναντι 57,5 % που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ», τονίζει το News247.

Στην ίδια γραμμή και η Βιέννη, με τον Αυστριακό ΥΠΟΙΚ Μάγκνους Μπρούνερ να τονίζει:

«Η Αυστρία δεν είναι υπέρ περισσότερων κυρώσεων όσον αφορά στο φυσικό αέριο», καθώς η Ευρώπη είναι «σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Νομίζω ότι όλες οι κυρώσεις που πλήττουν εμάς περισσότερο από τους Ρώσους δεν θα ήταν καλές για για εμάς. Γι’ αυτό είμαστε κατά των κυρώσεων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Η Αυστρία εισάγει το 80% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή ροή του, ιδίως για τη βιομηχανία και τις ενεργειακές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η αυστριακή οικονομία υποφέρει ήδη από το σημερινό καθεστώς κυρώσεων, καθώς η προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξή της για το 2022 έχει ήδη μειωθεί από 5% σε 3,5%.

«Αυτό εξακολουθεί να είναι ανάπτυξη, αλλά φυσικά όχι πλέον με τον τρόπο που θα θέλαμε και με τον τρόπο που θα χρειαζόμασταν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπρούνερ.

Αντ’ αυτού, ο Μπρούνερ τάσσεται υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων σε περισσότερους Ρώσους, οργανισμούς και ιδρύματα.

euractiv.gr