Το ρούβλι έχει εμφανίσει μια εντυπωσιακά γρήγορη ανάκαμψη σε επίπεδα τα οποία είχε φθάσει τελευταία φορά λίγες ημέρες προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα διαψεύδει όσους προέβλεπαν πως θα βυθιζόταν λόγω πολέμου

Η δραστική αυτή βελτίωση, δεδομένου ότι σε επτά συνεδριάσεις μετά την 24η Φεβρουαρίου, οπότε και έγινε η επίθεση, είχε χάσει το 50% της αξίας του προς το δολάριο, εν μέρει οφείλεται στα δημοσιονομικά. Οντως παρατηρήθηκε αναβάθμιση στα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια, ενώ οι εισαγωγές ελαττώθηκαν. Ωστόσο, το να επικαλείται κανείς αυτό το γεγονός ως απόδειξη πως τα χειρότερα πέρασαν για την κατεστραμμένη από τις κυρώσεις οικονομία δεν ευσταθεί, και είναι το λιγότερο παραπλανητικό. Επιπλέον, η αξία του ρουβλίου έχει τεχνηέντως διογκωθεί από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Και ενώ το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να συρρικνωθεί από 10% έως και 15% το τρέχον έτος, οι Ρώσοι πολύ γρήγορα φτωχαίνουν. Ο υψηλότατος πληθωρισμός κατατρώγει τα εισοδήματά τους. «Η ανάκαμψη του ρουβλίου δεν θα πρέπει να θεωρείται πως αποτυπώνει την άποψη της αγοράς σε μεσο- και μακρο-πρόθεσμο ορίζοντα για τη Ρωσία», παρατηρεί ο Ούλριχ Λόιχτμαν, αναλυτής της Commerzbank. «Οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του ρουβλίου, με τον τρόπο που το κάνουν για το ευρώ και το δολάριο», προσέθεσε, τονίζοντας ότι, ενώ η ζήτηση από μέρους της Ρωσίας για ξένο συνάλλαγμα υποχωρεί, οι κερδοσκόποι, που χρησιμοποιούν νομίσματα για να στοιχηματίσουν σε μία χώρα, αυτή τη στιγμή είναι απόντες.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, ουσιαστικά προέκυψαν δύο αγορές για το ρούβλι, η εγχώρια για τους τοπικούς επενδυτές και μία εκτός συνόρων για δυτικές τράπεζες και επενδυτές, για να συναλλάσσονται είτε μεταξύ τους είτε με οντότητες μη υποκείμενες σε κυρώσεις. Ο όγκος των συναλλαγών σε αμφότερα τα πεδία έχει περιοριστεί σε μέγιστο βαθμό. Παρά ταύτα κι ενώ το ρούβλι ανακάμπτει, η διαφορά αποτίμησής του ανάμεσα στις εν λόγω αγορές μειώνεται. Βάσει των στοιχείων της Refinitiv, το ρούβλι στις υπεράκτιες αγορές είχε διαμορφωθεί στα 75 ρούβλια προς το δολάριο, ήτοι περίπου στα επίπεδα κατά την παραμονή της εισβολής. Στις 7 Μαρτίου υποχώρησε στο ναδίρ των 150 ρουβλίων προς το δολάριο, ενώ χθες ενισχυόταν στα 85,62 ρούβλια προς το δολάριο. Κατά τον Λευκό Οίκο, η Μόσχα τεχνηέντως ενδυναμώνει το νόμισμα και ο αντίκτυπος στην ανάκαμψή του μπορεί εύκολα να αποδοθεί σε μια σειρά από μέτρα (αύξηση επιτοκίων στο 20%, περιορισμένη πρόσβαση ρωσικών εταιρειών σε ρευστό σε ξένο νόμισμα κ.ά).

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")