Η Κροατία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μόνο λόγω της βοήθειας και της προστασίας των ΗΠΑ, όχιν λόγω του Λονδίνου, ούτε καν λόγω του εποικοδομητικού και φιλικού Βερολίνου, αλλά αποκλειστικά και μόνο λόγω των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς κατά την έναρξη του κροατο-αμερικανικού φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ τη Δευτέρα και την Τρίτη

Ο Κροάτης πρόεδρος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ επειδή ήταν η «μόνη χώρα που στήριξε» την Κροατία τη δεκαετία του 1990.

Η Ουάσιγκτον παρείχε υλικοτεχνική, πνευματική και οργανωτική υποστήριξη, ενώ άλλοι μας προμήθευαν με τόνους στυλό, χαρτί, έξυπνα, ωραία και λιγότερο ωραία λόγια, είπε ο Μιλάνοβιτς.

Το διήμερο φόρουμ άνοιξε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Μια επίθεση εναντίον σας είναι μια επίθεση εναντίον μας, είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα προσέχουν πάντα τα νώτα της Κροατίας.

Μιλώντας για μια πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία κανείς δεν αναφέρθηκε σε χώρες «που έχουν πρόβλημα ταυτότητας, προσχώρησης και που δεν έχουν επίγνωση του ποιος είναι φίλος τους και ποιος εχθρός», ο Μιλάνοβιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Σερβία, μια χώρα την οποία, όπως είπε, η Κροατία θέλει να θεωρεί ως έναν καλό γείτονα.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι καιρός για το Βελιγράδι να αναρωτηθεί αν «είναι μέρος της Δύσης» και να πει πού ανήκει, είπε.

Ο Μιλάνοβιτς επέκρινε το ΝΑΤΟ ότι δεν μιλάει για τα Δυτικά Βαλκάνια, παρόλο που συζητάει για χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.

«Είναι τώρα η ώρα να καταπνίξουμε εν τη γενέσει της την κακοήθη ρωσική επιρροή για την οποία ακούμε εδώ και χρόνια», σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

(από EURACTIV.gr)