από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης (emergency oil stocks) που διατηρούν οι χώρες μέλη του ΙΕΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Σήμερα το μεσημέρι το Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματεύετο στα 102.99 δολ. το βαρέλι για παραδόσεις Μαΐου ενώ το WTI, η στάνταρ Αμερικανική ποικιλία αργού, πωλείτο στα 98.12 δολ. το βαρέλι στο NYMEX της Ν.Υόρκης. Να σημειώσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι το Brent έχει υποτιμηθεί 20% σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν στα τέλη Φεβρουαρίου, η σημερινή αξία του είναι ανεβασμένη κατά + 64.74% σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι.
Η ενίσχυση του παγκόσμιου πετρελαϊκού συστήματος με 240 εκατ. βαρέλια αργού μέσα σε ένα διάστημα 6 -7 μηνών θα προσφέρει στην αγορά περί τα 1,2 με 1,3 εκατ. βαρ/ ημέρα περίπου, σε μια αγορά της τάξης των 99 εκατ. βαρ ανά ημέρα. Σύμφωνα με στελέχη διεθνών πετρελαϊκών η οριακή αυτή ποσότητα είναι αρκετή για να διασκεδάσει τους φόβους για ελλείψεις στην προμήθεια, που όχι αδικαιολόγητα έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες συνέπεια της απόφασης επιβολής κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά των εξαγωγών Ρωσικού πετρελαίου στην λεκάνη του Ατλαντικού. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα επιβάλλει παρόμοιες κυρώσεις, και αμφιταλαντεύεται για την σκοπιμότητα του μέτρου - προς το παρόν επέβαλλε embargo στις εισαγωγές άνθρακα όπως ανακοινώθηκε στις 5/4 ως μέρους του πέμπτου πακέτου κυρώσεων- υπάρχει έντονη αντίδραση στην Ευρωπαϊκή αγορά με αρκετά διυλιστήρια, λιμάνια και ναυτιλιακές εταιρείες να διακόπτουν εθελοντικά τις εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΑ όσο και έγκυρων αναλυτών (λχ Kpler, Rystad) οι Ρωσικές εξαγωγές αργού έχουν ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό έτσι που από τα 4,0 εκατ. βαρέλια που ευρίσκονται συνήθως εν πλω προς εξαγωγή, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι ποσότητες αυτές είχαν μειωθεί στα 2,3 εκατ. βαρ. Για αυτό και οι τιμές του αργού στις 22/23 Μαρτίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη πάνω από τα τα $ 121 το βαρέλι. Να σημειώσουμε ότι πριν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία η Ρωσία εξήγαγε περί τα 5,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου - από μια συνολική παραγωγή 10.0 εκατ. βαρ/ημέρα- και επιπλέον 3,0 εκατ. βαρέλ. προϊόντων.
Επειδή η πίεση στις εξαγωγές Ρωσικού αργού και προϊόντων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αλλά απεναντίας πρόκειται να ενταθούν, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη θα αυξάνουν την πίεση προς το Κρεμλίνο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να συρθεί σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ζελένσκι οι ελλείψεις στη διεθνή αγορά θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές με πλέον ανάγλυφο τρόπο. Και μπορεί οι επιπλέον ποσότητες από το SPR και τον ΙΕΑ να εξασφαλίζουν ένα προσωρινό μαξιλάρι ανακούφισης στην σταθερά αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση αλά αυτό έχει ημερομηνία λήξης αφού πριν το τέλος του Γ τριμήνου θα πρέπει να ξεκινήσει η αναπλήρωση των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.
Με αλλά λόγια οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα στενωπό από πλευράς προμήθειας, με πραγματικό έλλειμμα τουλάχιστον 2,0 με 2,5 εκατ. βαρελιών που δεν πρόκειται εύκολα να αναπληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες παρά την αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ -που αποσκοπεί να καταστεί διεθνής κομβικός προμηθευτής (swing producer). Και αυτό γιατί δεν αναμένεται να αποδεσμευθεί επιπλέον παραγωγή από το Ιράν που λόγω του Αμερικανικού embargo αδυνατεί να αυξήσει την παραγωγή του (με τις συνομιλίες στην Βιέννη να οδηγούνται σε αδιέξοδο) και τις υπόλοιπες χώρες του OPEC να αρνούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους εκτιμώντας ότι το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο από, πλευράς ζήτησης λόγω της επανεμφάνισης του COVID στην Κίνα και την επιμονή του σε πολλά Δυτικά κράτη.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι από το β΄ δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι τιμές του αργού θα συνεχίσουν εντονότερα την ανοδική τους πορεία με επιστροφή στα επίπεδα των $ 120 και $ 130 το βαρέλι.