ΔΟΕ: Προς Απελευθέρωση Συνολικά 120 εκατ. Βαρέλια από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου για Απεξάρτηση από τη Ρωσία

ΔΟΕ: Προς Απελευθέρωση Συνολικά 120 εκατ. Βαρέλια από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου για Απεξάρτηση από τη Ρωσία
Παρ, 8 Απριλίου 2022 - 09:06

Μετά από συμφωνία την 1η Απριλίου από τις χώρες μέλη του ΔΟΕ(IEA) για νέα έκτακτη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΕ επιβεβαίωσε χθες ότι η συνολική ποσότητα που έχει δεσμευτεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια βαρέλια, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων στην ιστορία του ΔΟΕ.

Η ομόφωνη απόφαση των χωρών μελών του ΔΟΕ την 1η Απριλίου για μια δεύτερη συλλογική δράση φέτος ήρθε ως απάντηση στις σημαντικές πιέσεις στις αγορές πετρελαίου που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις ημέρες μετά τη λήψη της απόφασης, κάθε χώρα μέλος του ΔΟΕ εξέταζε πόσο θα μπορούσε να συνεισφέρει στο ανακοινωθέν σχέδιο απόκρισης, δεδομένων των εσωτερικών της συνθηκών.

Οι δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν από τα μέλη έφτασαν τα 120 εκατομμύρια βαρέλια προς απελευθέρωση σε διάστημα έξι μηνών, επιδεικνύοντας ισχυρή ενότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεισφέρουν περίπου 60 εκατομμύρια βαρέλια, τα οποία αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης απόσυρσης από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου τους (SPR) που ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου.

Τους επόμενους έξι μήνες, θα διατεθούν στην παγκόσμια αγορά περίπου 240 εκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, που ισοδυναμεί με πολύ πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

«Η άνευ προηγουμένου απόφαση για την έναρξη δύο έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου με διαφορά μόλις ενός μήνα και σε κλίμακα μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο στην ιστορία του ΔΟΕ, αντανακλά την αποφασιστικότητα των χωρών μελών να προστατεύσουν την παγκόσμια οικονομία από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός πετρελαϊκού σοκ. μετά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol. «Αυτή η τελευταία συλλογική δράση καταδεικνύει για άλλη μια φορά την ενότητα των χωρών μελών του ΔΟΕ στην αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και την αποφασιστικότητά τους να παρέχουν σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Τα γεγονότα στην Ουκρανία γίνονται όλο και πιο οδυνηρά μέρα με τη μέρα και απαιτείται δράση από τον ΔΟΕ αυτή τη στιγμή για να ανακουφιστούν ορισμένες από τις πιέσεις στις αγορές ενέργειας».

Κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, οι χώρες μέλη του ΔΟΕ διατηρούσαν 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε δημόσια αποθέματα και περίπου 575 εκατομμύρια βαρέλια υπό υποχρεώσεις με τη βιομηχανία. Ως εκ τούτου, οι δύο συλλογικές δράσεις του ΔΟΕ φέτος των 62,7 εκατομμυρίων βαρελιών, που συμφωνήθηκε την 1η Μαρτίου, και των 120 εκατομμυρίων βαρελιών ανέρχονται στο 9% των συνολικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.

Τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης στις χώρες μέλη του ΔΟΕ είναι είτε με τη μορφή δημόσιων αποθεμάτων (κρατικής ιδιοκτησίας ή από εξειδικευμένους φορείς), είτε αποθεμάτων που διατηρούνται από τη βιομηχανία βάσει υποχρέωσης της κυβέρνησης. Στην περίπτωση των δημοσίων μετοχών, αυτά μπορούν να αποδεσμευτούν μέσω διαγωνισμών ή δανείων στην αγορά, τα οποία θα δρομολογηθούν και θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ανάλογα με το συγκεκριμένο σύστημα αποθεμάτων και τις ανάγκες της αγοράς σε κάθε χώρα. Στην περίπτωση των υποχρεωτικών αποθεμάτων του κλάδου, οι υποχρεώσεις θα μειωθούν, μέσω νομοθετικών διαταγμάτων ή διοικητικών εντολών, για τη διάθεση των ποσοτήτων προς κατανάλωση.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την κατανομή του πετρελαίου που θα διατεθεί από καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν διαθέσιμες σε εύθετο χρόνο σχετικά με την κατανομή των δεσμευμένων βαρελιών σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα, καθώς και στα δημόσια και υποχρεωτικά αποθέματα του κλάδου.