Σαφής Παραδοχή Ήττας από τη Ρωσία- Πεσκόφ: «Έχουμε Σημαντικές Απώλειες Στρατευμάτων» στην Ουκρανία

Σαφής Παραδοχή Ήττας από τη Ρωσία- Πεσκόφ: «Έχουμε Σημαντικές Απώλειες Στρατευμάτων» στην Ουκρανία
energia.gr
Παρ, 8 Απριλίου 2022 - 10:19

Ο πόλεμος δεν πάει όπως θα ήθελε η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο βρετανικό κανάλι Sky News ότι τα θύματα (οι Ρώσοι στρατιώτες) είναι «μια τεράστια τραγωδία για εμάς» και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η χώρα του θα επιτύχει τους πολεμικούς στόχους της "τις επόμενες ημέρες". Τα σχόλια του κ. Πεσκόφ ακολούθησαν την αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

 

Τα 93 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της διπλωματικής επίπληξης, η οποία ακολούθησε καταγγελίες για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ρωσικά στρατεύματα στην πρώην κατεχόμενη πόλη Bucha στη βόρεια Ουκρανία. Η Μόσχα, ως απάντηση,  ανακοίνωσε την παραίτησή της από το συμβούλιο.

Το σώμα εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κρίση» και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τη Ρωσία για περαιτέρω φρικαλεότητες στη Borodyanka, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο κ. Πεσκόφ αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόταση ότι τα ρωσικά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για τις εκτελέσεις στην πόλη Μπούχα και είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι «ζούμε σε μέρες πλαστών ειδήσεων και ψεμάτων». Πάντως αβάσιμα υποστήριξε ότι σκηνοθετήθηκαν εικόνες αμάχων που δολοφονήθηκαν στην πόλη.

Ωστόσο, η παραδοχή του ότι η Ρωσία υπέστη σημαντικές απώλειες είναι εντυπωσιακή. Στις 25 Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι 1.351 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχη. Η Ουκρανία υπολογίζει τους Ρώσους θανάτους σε σχεδόν 19.000.

Ούτε οι εκτιμήσεις της Ρωσίας ούτε της Ουκρανίας για τις ρωσικές απώλειες μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα - και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η Ρωσία μπορεί να υποβαθμίζει το ποσοστό των απωλειών της, ενώ η Ουκρανία θα μπορούσε να το διογκώνει για να τονώσει το ηθικό. Οι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι μεταξύ 7.000 και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Ο Πεσκόφ, ο οποίος υπηρετεί ως εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2000, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία αναζητά τρόπους για να τερματίσει τον πόλεμο.

«Ο στρατός μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τερματίσει αυτή την επιχείρηση», είπε. «Και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, στο άμεσο μέλλον, αυτή η επιχείρηση θα επιτύχει τους στόχους της ή θα την ολοκληρώσει με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας».

Η Ρωσία έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κίεβο και έχει μετατοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του επίκεντρου του πολέμου της στην ανατολική Ουκρανία - αλλά οι μάχες δεν δείχνουν σημάδια λήξης.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας προέτρεψε τους Ουκρανούς που ζουν στα ανατολικά να φύγουν όσο μπορούν, καθώς η ένταση των ρωσικών βομβαρδισμών εκεί ήδη εμποδίζει τις εκκενώσεις.

Χθες Πέμπτη, οι δυτικές χώρες επέβαλαν περαιτέρω κυρώσεις στη ρωσική οικονομία ως αντίποινα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα την κατάργηση του εμπορικού καθεστώτος της Μόσχας του «πιο ευνοημένου έθνους», ανοίγοντας την πόρτα σε επιζήμιους νέους δασμούς και ελέγχους εισαγωγών σε προϊόντα όπως η πλατίνα, τα χημικά, ο σίδηρος και ο χάλυβας.

Και η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει σταδιακά απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων  ετησίως στη ρωσική οικονομία, τις επόμενες 120 ημέρες.

Μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο, την κρατική Δούμα, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν παραδέχτηκε ότι ο σωρευτικός αντίκτυπος των εκτεταμένων κυρώσεων σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τις χειρότερες οικονομικές της προοπτικές εδώ και δεκαετίες.

«Αναμφίβολα, η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο δύσκολη των τελευταίων τριών δεκαετιών για τη Ρωσία», είπε. «Τέτοιες κυρώσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε στις πιο σκοτεινές εποχές του Ψυχρού Πολέμου».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων ήταν περιορισμένος, λέγοντας στους βουλευτές ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η πηγή ζωής ολόκληρης της οικονομίας, άντεξε».

Μετά την κατάρρευση σε ένα ιστορικό χαμηλό στα τέλη Φεβρουαρίου, το νόμισμα της Ρωσίας το Ρούβλι έχει ανακάμψει στα προπολεμικά του επίπεδα.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι επανέλαβε τις εκκλήσεις του για νέες προμήθειες βαρέων όπλων από τη Δύση, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του χρειάζονται «όπλα που θα της δώσουν τα μέσα για να κερδίσει στο πεδίο της μάχης και αυτή θα είναι η ισχυρότερη δυνατή κύρωση κατά της Ρωσίας».