Οι βουλευτές του Ιρλανδικού Κοινοβούλιο ενέκριναν τον πρώτο προϋπολογισμό άνθρακα της χώρας, θεσπίζοντας νομικά όρια στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Η πρόταση ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία καθώς  λιγότεροι από 10 βουλευτές ψήφισαν κατά. Οι προϋπολογισμοί  άνθρακα αποτελούν βασικό μέρος του Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα 2021 της χώρας, το οποίο περιελάμβανε δέσμευση για την επίτευξη μείωσης 

 

των εκπομπών κατά 51% από τα επίπεδα του 2018 μέχρι το τέλος της δεκαετίας και την καθιέρωση της πορείας προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. αργότερο.

Σύμφωνα με τον πρώτο δημοσιονομικό κύκλο, ο οποίος θα διαρκέσει έως το 2025, οι εκπομπές θα περιοριστούν σε 295 εκατομμύρια τόνους, μια συνολική μέση μείωση 4,8%. Από το 2026-2030, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε 200 εκατομμύρια τόνους, μείωση 8,3% και ένας τρίτος κύκλος, από το 2031-2035, θα έβλεπε το ανώτατο όριο στα 151 εκατομμύρια, δηλαδή μείωση 3,5%.

Οι προϋπολογισμοί θα κατανεμηθούν τώρα περαιτέρω ανώτατα όρια εκπομπών αν τομέα, τα οποία ο υπουργός Ossian Smyth είπε ότι πρόκειται να παρουσιαστούν στην κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου και θα «καθορίσουν πώς κάθε τομέας της οικονομίας θα συμβάλει στην επίτευξη των προϋπολογισμών άνθρακα» .

Η ψήφιση της πρότασης ακολούθησε μια μακρά συζήτηση στην οποία ορισμένοι νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης για το κλίμα ενδέχεται να μην κάνουν αρκετά ή να μην κινούνται με επαρκή ταχύτητα.

Η βουλευτής των Εργατικών Ivana Bacik σημείωσε ότι, ενώ η έκθεση του IPCC για το κλίμα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σκιαγράφησε ένα έξτρα τριετές χρονικό διάστημα για την επίτευξη των παγκόσμιων περιβαλλοντικών στόχων, υπήρξε «ένας βαθμός επιβάρυνσης των μειώσεων μας μεταξύ 2025 και 2030».

«Αναγνωρίζω ότι αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί η υιοθέτηση νέων πολιτικών και πρακτικών, αλλά, και πάλι, πρέπει να δούμε μια μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος σε αυτούς τους προϋπολογισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι σωρευτικές, οπότε θα είμαστε χειρότερα αν δεν λάβουμε γρήγορα μέτρα τώρα».

euractiv.gr