Οι θέσεις της Ρώμης και του Άμστερνταμ σχετικά με το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας απέχουν ακόμα κατά πολύ «αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στο τέλος επίσημης συνάντησης με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε την Πέμπτη

Όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την ανάγκη καθορισμού ενός ορίου για τις τιμές του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης – η οποία συνεχίζει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των οικογενειών και την παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων.

Η Ολλανδία, όπως και η Γερμανία, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν με τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό το μέτρο. Σύμφωνα με τον Ρούτε, το ανώτατο όριο τιμών «ενέχει κινδύνους».

Η Ιταλία βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά. Μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση στις αγορές ενέργειας.

«Οι κυβερνήσεις μας έχουν κάνει το καθήκον τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά οι παρεμβάσεις στην ενεργειακή πολιτική δεν μπορούν να επιβαρύνουν μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό, πρέπει να είναι διαρθρωτικές», δήλωσε ο Ντράγκι.

Μετά την επίσκεψη, ο Ρούτε δήλωσε ότι «θα εξετάσει σε βάθος» την ιταλική πρόταση και «αν τα οφέλη ξεπερνούν τα προβλήματα, δεν θα είμαστε αρνητικοί λόγω προκατάληψης».

«Η απεμπλοκή από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι δύσκολη, αλλά αυτό θα συμβεί αν ο πόλεμος συνεχιστεί με τις θηριωδίες που βλέπουμε» πρόσθεσε.

Ευρωβουλή: Πλήρες εμπάργκο στις ρωσικες αγωγές

Την ίδια ημέρα, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.

Το υψηλό κόστος των καυσίμων αντανακλάται στην υψηλή ενέργεια που πρέπει να πληρώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Ωστόσο, οι πετρελαϊκές εταιρείες που πωλούν ντίζελ και βενζίνη στην Ευρώπη έκαναν τουλάχιστον3 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.

Τον Μάρτιο, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, η πετρελαϊκή βιομηχανία κέρδισε κατά μέσο όρο 387,5 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα στην Ιταλία – ή 12,5 εκατ. ευρώ την ημέρα, γράφει η μελέτη που ανατέθηκε από την Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

(από euractiv.gr)