Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πυροδότησε το ενδιαφέρον για τις εταιρείες εξόρυξης, και τους κατασκευαστές μπαταριών την περασμένη εβδομάδα, όταν επικαλέστηκε τις εξουσίες του Ψυχρού Πολέμου για να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή κρίσιμων ορυκτών που ευνοούν την αποθήκευση ενέργειας με αιχμή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ωστόσο ο στόχος είναι ευρύτερος με αρκετά γεωπολιτικά παρακλάδια καθώς οξύνονται οι διεθνείς ανταγωνισμοί ανάμεσα στις υπερδυνάμεις και τις παραφιάδες τους, αναφέρει το Bloomberg. 

Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act) -που χρησιμοποιήθηκε από τον Χάρι Τρούμαν για την κατασκευή χάλυβα στον πόλεμο της Κορέας και από τον Ντόναλντ Τραμπ για να τονώσει την παραγωγή μασκών το 2020 στο απόγειο του κορωνοϊού- με στόχο να προσθέσει στο καλάθι, κρίσιμα μέταλλα όπως λίθιο, νικέλιο, γραφίτης, κοβάλτιο και μαγγάνιο στη λίστα των ειδών που θεωρούνται βασικά για την ενίσχυση του στρατιωτικού τομέα των ΗΠΑ.

Η κίνηση ανοίγει το δρόμο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη, επεξεργασία ή ανακύκλωση συγκεκριμένων ορυκτών πρώτων υλών στις ΗΠΑ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα χρηματοδοτικό ταμείο ύψους 750 εκατ. δολ. που διαχειρίζεται το Υπουργείο Άμυνας.

Μπορεί οι εταιρείες να λένε ότι πρόκειται για σχετικά μικρό χρηματοδοτικό εργαλείο και να το χαρακτηρίζουν "σταγόνα στον ωκεανό" αν σκεφτεί κάποιος ότι καλύπτει τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις μη στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού — τα πάντα δηλ. από τα πολεμικά αεροπλάνα και τα υλικά για βόμβες, μέχρι ισχυρούς μαγνήτες σπανίων γαιών και αποθήκευση ενέργειας.

Στροφή στη βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ;

Στην πράξη ο ενθουσιασμός αφορά περισσότερο τη συμβολική αξία της χειρονομίας Μπάιντεν – ότι θα μπορούσε δηλ. να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ και μια απόδειξη του πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει για να ανταγωνιστεί την Κίνα και να προωθήσει την ατζέντα του για το κλίμα.

Η βιομήχανοι μπαταριών ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη πράξη του Μπάιντεν θα οδηγήσει το Κογκρέσο να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για να υποστηρίξει την προσπάθεια, με περισσότερη εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών στις ΗΠΑ, δήλωσε η Abigail Wulf, διευθύντρια στρατηγικής κρίσιμων ορυκτών στο Securing America's Future Energy, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

«Στέλνει μήνυμα σε ολόκληρη την οικονομία ότι αυτό είναι σημαντικό», είπε η Wulf, η οποία κατέθεσε για τα κρίσιμα ορυκτά ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα. «Όταν μιλάμε για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μιλάμε για 1 τρισ. δολ. για την οικονομία μας κάθε χρόνο — αυτό είναι το επίπεδο δέσμευσης που χρειαζόμαστε».

Αυτό φυσικά δεν θα βγει αποκλειστικά από την τσέπη του θείου Σαμ, αλλά το Κογκρέσο θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω δίνοντας σήμα στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε, να μοχλεύσει χρήμα.

Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για την παραγωγή συγκεκριμένων ορυκτών, σημειώνει, ή ακόμη και με την αναβίωση της νομοθεσίας του Μπάιντεν για το Build Back Better, που περιείχε εκπτώσεις φόρου στους καταναλωτές για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων.

(από euro2day.gr)